Веселка Вуткова е директор „Корпоративни комуникации“ във VIVACOM и в събота в рамките на конференцията Digital KidZ ще разкаже повече за симбиозата между човека и технологиите и как ученето може да е забавно чрез иновативните платформи VIVA Cognita и VIVA History.

  • Съществува ли симбиоза между ученето, иновативните платформи и родителството?

Несъмнено симбиоза трябва да има, но все още не сме я постигнали. Новите технологии се развиват на бързи обороти и не винаги светът, в който се развиват, ги интегрира със същото темпо. Но в бъдеще иновативните платформи и ученето ще вървят рамо до рамо. Вярвам обаче, че за да се развиват иновативните форми на обучение и в България, родителите имат огромна роля. Хубаво ще бъде децата, родителите, институциите и дори компаниите като нас да работим заедно за по-качествено и достъпно образование. В днешно време развитието на технологиите позволява да дадем достъп до всякаква информация навсякъде и по всяко време. Вярвам, че можем да използваме това по най-добрия възможен начин в полза на децата.

  • Как се роди идеята за иновативните платформи VIVA Cognita и VIVA History?

Освен иновативни, смело мога да твърдя, че в компанията ни сме и проактивни. Най-големите ни проекти често са реализирани с партньори, които ние сами сме потърсили. В случая и двете платформи са съвместни проекти на VIVACOM и институции и сдружения, към които се обърнахме с предложения за дългосрочно сътрудничество. Тези организации имат експертизата да дадат правилната посока на разработване, а ние имаме желанието да развиваме съвместните идеи по най-полезния за младите хора начин.

За VIVA Cognita например идеите на VIVACOM и Института по математика и информатика на БАН се срещнаха в подходящ и за двете страни момент. Искахме да разработим образователна онлайн платформа за изучаване на математика и информатика, защото фокусирането върху точните науки е важно както за развитието на нашия сектор, така и за взаимодействието между децата с технологиите.

VIVA History се роди в процес на работа с младежите от сдружение Българска история, с които започнахме да работим преди близо две години с идеята да използваме максимално новите технологии в полза на знанието.

  • Какво представляват платформите VIVA Cognita и VIVA History и за кого са предназначени?

VIVA Cognita и VIVA History са иновативни платформи за разширяване на знанията по математика и българска история. VIVA Cognita е предназначена за всеки, който иска да подобри знанията си по математика чрез онлайн решаване на задачи и тестове, специално разработени за платформата. Освен математическите състезания, които организираме два пъти в годината, всеки месец предизвикваме най-добрите с програмата „Тема на месеца“.

За по-малко от година събрахме общност от близо 5 000 активни потребители, което според нас е много добро постижение. От един месец платформата предлага и онлайн курсове за учители, а до края на месеца стартираме и такива за ученици.

VIVA History от своя страна е изцяло видео платформа, която разказва богатата ни история с видеа, които са направени така, че за кратко време да научиш много. В историческите факти е вплетена допълнителна куриозна информация, която разпалва желанието да откриеш повече. Има специална секция за деца, която ни е любима, както и тестове, с които всеки може да премери знанията си на живо.

  • Ако трябва да опишете „дигиталните деца“ с три думи, кои ще бъдат те? А кои три думи описват родителите на дигиталните деца?

Трудно е да определим едно дете с три думи, особено дигиталното дете. Всяко едно е палитра от възможности. Но ако все пак трябва да направим упражнението, бих казала: любознателно, упорито и нетърпеливо да научи повече. Колкото до нас, родителите на тези деца… по-скоро бих дала дефиниция какви трябва да бъдем: търпеливи, открити и както се казва, широко скроени.

  • Каква е личната Ви мисия с участието в третото издание на Digital KidZ?

Искам да покажем на младите хора, че новите технологии могат да превърнат ученето в забавление и удоволствие. Да им предадем ентусиазма, с който работим за тях. Да привлечем повече страни в процеса на обновление на образователната система.

Ясно е, че днес децата не учат и не възприемат информацията по начина, по който това се е случвало при нашето поколение. Ние сме тези, които трябва да усетим пулса на младите и да дадем своя принос в промяната, започнала така или иначе. Затова имаме желание да подкрепяме платформи за обмяна на идеи и опит, като Digital KidZ, и да покажем безкрайните възможности на дигиталния свят.veselka-vutkova-vivacom