fbpx

IBM България организира онлайн уъркшоп по киберсигурност за момичета –  #IBMCyberDay4Girls на 30 март 2021. Събитието е напълно безплатно, а регистрациите могат да бъдат направени тук  https://lnkd.in/dbF8mG2. Подходящо за момичетата на 12-16 години.

Попитахме няколко от ключовите служители на компанията какъв съвет биха дали на момичетата и какво им носи на тях кариерата в технологичния сектор.

Мария Атанасова, Cisco CSFL Delivery Manager

Какво обичаш най-много в работата си и какво те мотивира?

Най-мотивиращото в работата ми е нуждата да излизам извън зоната си на комфорт почти всеки ден, възможността да предизвиквам себе си,  уменията и знанията си, чувството, че усилията ми имат значение за клиентите, колегите и мениджърите. Имах шанс да срещна вдъхновяващи ментори на работното си място, което е един от ключовите фактори, които ме мотивират. Всичко това ме вдъхновява и дори когато не съм на работа, колегите ми липсват.

Какъв съвет би дала на твоето 20-годишно аз?

Да вижда нещата в цялост, да бъде по-търпелива, никога да не се страхува да поема рискове и да вярва наистина, че това е правилната посока, да разширява знанията и интересите си.

Какво е да си жена, работеща в ИТ сферата и какъв съвет ще дадеш на жените, които искат да развият кариера в света на технологиите?

Никога не съм гледала на себе си като жена, която работи в ИТ, а по-скоро като човек, който се доказва като професионалист. Когато започвах работа, единственото ми притеснение беше липсата на предишен опит. Не смятам, че да бъда жена е фактор, който слага ограничения. Всичко е въпрос на умения, знания и желание да инвестираш време и усилия в самоусъвършенстване. Единственият съвет към жените, които преследват кариера в ИТ е да се вдъхновяват от технологиите, да загърбят всички предразсъдъци и да продължават напред. Дори най-големият провал си струва повече отколкото да не се опитате изобщо.

Искренна Панайотова, XIV/A9000/R AG/ANZ Team Leader

Какво обичаш най-много в работата си и какво те мотивира?

Сигурно ще прозвучи клиширано, но това, което най-много обичам в работата си е да работя с толкова много различни хора. Да бъдеш част от нещо голямо, да имаш роля в създаването на иновации е нещото, което поддържа адреналина в мен. Няма нито един момент, в който да усещам скука.

Какъв съвет би дала на твоето 20-годишно аз?

По-малко да се притеснява за нещата, върху които няма контрол и да се фокусира над даването на най-доброто от себе си. Постиженията ти ще говорят сами за себе си.

Какво е да си жена, работеща в ИТ сферата и какъв съвет ще дадеш на жените, които искат да развият кариера в света на технологиите?

Имам късмет никога да не съм усещала по-различно отношение само защото съм жена, работеща в сферата на технологиите. Това е една от най-интересните и динамични кариери и не бих я заменила с друга. Един съвет от мен – не се страхувайте да направите крачката напред. Работете здраво, допълвайте знанията и уменията си постоянно. Има място за всички в сферата на технологиите и ако сте запленени от нея, значи просто трябва да намерите правилното място за себе си.

Нели Чакърова, Data Scientist / Application Developer

Какво обичаш най-много в работата си и какво те мотивира?

Съществуват няколко фактора, които правят работата ми вълнуваща – задълженията ми, хората, с които работя и дългосрочните възможности, които имам. Да бъдеш специалист по анализ на данни означава, че никога не ти е скучно и никога не спираш да учиш. Работата ми е невероятна съвкупност от логика и креативност, технологии, изкуство и понякога дори и магия. Тази интердисциплинарност ми позволява да работя по разнообразни проекти и да си сътруднича с хора с различна експертиза от целия свят. Харесвам това, че имам достъп до опита на тези хора, както и до огромната база от знание, с които IBM разполага.

Какъв съвет би дала на твоето 20-годишно аз?

За да не бъде твърде критична към себе си, бих започнала с потупване по рамото на 20-годишното ми аз. Знак на признателност, че е следвала вътрешния си усет и любопитство да учи това, което й е било интересно, а не това, което са й казвали, че е логично. Със сигурност това е фактор, който ми е помогнал да си намеря работа, която да върша с удоволствие. Също бих й казала, че не трябва да се съмняваш в себе си, когато нямаш отговорите на всички въпроси или когато без да искаш изтриеш код, върху който си работила цяла седмица. Чудесно е да прекрачваш границите на собствените си възможности, но също така е много важно и да цениш труда си.

Какво е да си жена, работеща в ИТ сферата и какъв съвет ще дадеш на жените, които искат да развият кариера в света на технологиите?

Да бъдеш жена, работеща в сферата на технологиите може да бъде както предизвикателно и стресиращо, така и вълнуващо и удовлетворяващо. Дори понякога да се усеща нуждата от повече дами като модели за подражание, в ИТ обществото хората са готини и винаги готови да споделят знание, опит и съвет. Моят съвет към всеки, който би искал да гради кариера в света на технологиите, е да поддържа любопитството си, смело да експериментира и да прави грешки, проактивно да развива уменията и знанията си. А когато стане трудно – да приеме объркването и хаоса, да приветства предизвикателството, да намери решение на проблема и да се наслаждава на процеса.