Digitalkidz imagination? 

Първата по рода си образователна, бордова игра, която развива емоционалната и множествената интелигентност  

 

Изградена върху игровия метод, играта дава възможност на децата да създадат мозъчни връзки и навици за справяне с предизвикателствата и трудностите. Помага за развитие на въображението, емоциите, комуникативните умения, повишава мотивацията за учене.

Бланасира лявото и дясното мозъчно полукълбо, изграждайки баланс между творчество и аналитични умения у децата.

Играта се играе в екип – възрастен (модератор) и дете (играч). Групата деца, които участват може да надхвърли 20, което прави играта изключително популярна, както за работа у дома, така и за работа в клас. В хода на играта, децата тръгват на Приключение в Свят „Въображение“ с приказния герой Зед и неговите приятели – лисицата, маймуната, кучето и совата. Целта е Зед да придобие необходимите му умения и компетенции, за да използва интернет сигурно и безопасно и да получи собствен смартфон с достъп до мрежата.

Направлявани от възрастен, децата трябва да преодолеят 100 мисии и предизвикателства, изследвайки вътрешния свят на Зед – неговите емоции, страхове, умения и мечти. Най-хубавото на играта е, че тук няма правилни и грешни отговори – тайната е в процеса, който разкрива повече и повече за всяко дете и за неговите граници и страхове. Всеки път играта ще е различна и всеки път изживяването ще е ново.

как се играе?

Играта е гeниaлнo пpocтa – може да се играе у дома или в училище. Подходяща е за „специални“ деца, при интеграцията на нов ученик в клас, след натоварен учебен процес или като „тийзър“, който потапя децата в сложна и нова учебна материя. Πpeĸpacните илюстрации на всяка от картите и приказния сюжет, потапят играчите в едно различно приключение, което ще им помогнат да научат повече за себе си и да изградят истинска и съкровена връзка помежду си.

Играта започва с приказка за Зед и всеки от неговите приятели, за техните „супер сили“ и мисия да го подкрепят. Всяка карта е стъпка от пътешествието в Страната на Въображението – „Мостове на приятелството“, „Горската пътека на приказките”, „Омагьосаните градове и села”, „Реката с четирите костенурки”. Различните „зони“ от Страната на Въображението са свързани с различни умения, които децата усвояват. Всяко умение е карта с различен цвят и е илюстрирана с различен герой. Предизвикателствата могат да се играят едно след друго или разбъркано – това не повлиява процеса по усвояване на новите знания. Най-важното е играчите да са забавляват.

Няма точки и няма победили, DigitalKidZ® Imagination акцентира върху процеса на учене, върху споделените емоции и времето заедно. Играта дава възможност да бъде оценена водещата “интелигентност” на децата, според скалата на Хауърд Гарднър и да се работи осъзнато върху развиването на по-слабо изразените. Целта на играта е балансирано развитие на лявото и дясното мозъчно полукълбо – креативността и логическото мислене на децата и изграждане на силна връзка с вътрешния им свят, ценности, мечти и желания, преди активното навлизане в дебрите на интернет.  За най-добри резултати, препоръчваме играта да се използва от деца на възраст 6-8 годишна възраст – по време на разработката ѝ е тествана сред 60 деца на възраст 7-10 години (и всички техни препоръки бяха взети под внимание).

В края на пътешествието, децата могат да наредят пъзела, от гръбчетата на всички 100 карти и да видят как действително изглежда Свят „Въображение“. Всяка карта е номерира от 1 до 100, в случай че загубите някоя, лесно можем да отпечатаме нова и да я възстановим.

Играта е дело на екипа на Фондация „Дигиталните деца“ и приходите от продажбата ѝ ще бъдат използвани за развиване дейността на Фондацията – повече за мисията, визията и целите на Фондация “Дигиталните деца”, можете да прочетете ТУК.

Какво ще откриете в кутията?

Да бъдат част от онлайн мрежата и да прекарват свободното си време в онлайн игри (в мрежа) помага на децата да се почувстват приети, но в същото време е причина за много нови предизвикателства като депресия, раздразнителност и дори агресия. “Колкото повече време прекарват онлайн в неконтролирани занимания, толкова по-голям е риска от психотични състояния и загубване на връзка с реалността”,  коментират психолозите. Статистиките сочат, че близо 50% от тийнейджърите се чувстват зависими от своите мобилни устройства, а примерът който ние възрастните им даваме не е по-различен – 160 пъти дневно, посягаме към телефона си, сочат изследванията.

Ако искате да “извадите” децата от мрежата, какъв по – добър начин от времето, прекарано заедно?

Образователните книжки от предицата “Приключенията на Зед” и активната бордова игра “В света на Въображението” предлагат възможност да научите повече за детето, да укрепите връзката помежду си, да развието собственото си и неговото въображение, да развиете множествената и емоционалната му интелигентност.

Ако искате да закупите играта, пишете ни на hello@digitalkidz.eu. Пишете ни и ако се интересувате от поръчки на по-големи количества или за да направите дарение на училищните библиотеки и читателските клубове в страната – предлагаме специални условия и цени.

Можете да споделите своя отзив и впечатление от книгата в  социалните мрежи, като използвате хаштаг #DigitalKidZ, ако се абонирате за нашия електронен бюлетин, ще научите първи за най-новите ни образователни ресурси, книги, наръчници и инициативи и ще ви изпратим код с отстъпка за предварителни поръчки и “тайни” разпродажби. За регистрация, натиснете ТУК.

зед и кутията за игра

Игра: В света на въображението (DigitalKidZ Imagination)

Цена: 55лв.

Възраст: 6-8
Кутията съдържа: 

  • 100 карти с предизвикателства;
  • приказката за Зед и неговите приятели;
  • пъзел 2х3м, който ще провокира въображението на децата;
  • основни инструкции за употреба и приложение на играта;
  • стикери с приятелите на Зед – лисицата Флаш, совата Мис Пиксел, маймунката Блу и кучето, което никога не хапе – Байт.

Време за игра: 24 часа. Играе е с прекъсвания, с цел устойчиво изграждане на нови умения и компетенции.

Подарък: Картичка за пожелание.

комплект за подарък

Цена: 75лв.

Възраст: 6-8
Подаръчната кутията съдържа: Игра “В света на въображението” + книга с твърда корица “Приключенията на Зед”. 
Подаръци: А3 плакат с десетте правила за безопасен интернет. Картичка за пожелание.

 теорията на Хауърд Гарднър 

Множествена и емоционална интелигентност

Aмериканският психолог Хауърд Гарднър не вярва в единна интелигентност, измервана през стандартните IQ тестове. Напротив, съществуват множество интелигентности, които са независими една от друга, които могат да бъдат развивани. Ние в DigitalKidZ вярваме, че при деца до 12-годишна възраст това е особено ефективно.

Емоционалната интелигентност на Даниел Голман, станала така популярна през последните години, е форма на интелигентност, чрез която овладяваме чувствата и емоциите си, както и тези на другите и съвпада с интра- и интерперсоналната интелигетност на Гарднър.

Лингвистична интелигентност

Включва умението да се работи с думи – слушане, четене, писане, говорене. Децата, при които е добре развита обичат да слушат, научават се да говорят рано, четат и пишат правилно. Имат добра памет и с радост учат и рецитират стихове. 

Логико - математическа интелигентност

Присъща е за математици, счетоводители, статистици, както и учени, компютърни програмисти и логици, защото е свързана с умението за работа с числа и обработка на данни.

Музикална интелигентност

Умението да се възприема и оценява музиката (музикален критик), както и да се създава и трансформира (композитор) или да се изпълнява (изпълнител). Дете, който притежава развита музикална интелигентност, лесно запомня мелодии и е способно да ги възпроизведе. Възприемчиво е към ритъма.

Телесно - кинестетична интелигентност

Умението да се използва тялото за самоизразяване, да се предават чувствата и емоциите чрез движения (атлет, танцьор, актьор), да се използват ръцете за трансформиране на разнообразни предмети (занаятчия, скулптор, механик, хирург). Децата с подобна интелигентност са много сръчни и бързи в действията си.

Визуално - пространствена интелигентност

Деца с подобна интелигентност възприемат визуално и анализират информацията в света  (ловец, скаут, гид), умеят да трансформират пространството (архитект, художник, изобретател, интериорен дизайнер) и са особено възприемчиви към цветовете, формите, линиите и отношенията между обектите в пространството. Често изобразяват графично своите идеи.

Интерперсонална (междуличностна)

Умението да се долавят настроенията, мотивите, намеренията и чувствата на другите хора. Способността за комуникация, т.е. обмяната на информация с другите хора по вербален и невербален начин, чрез езика на жестовете, музиката и речта (продавачи, политици, управители, учители, социални работници).

Интраперсонална (вътреличностна)

Точно усещане на самия себе си, разбиране за силните и слабите си страни, ограничаващи убежденията, мотивациите, настроенията и желанията, както и емоции. Високо ниво на самоконтрол, саморазбиране и самооценка (психолог, психиатър, философ).

Екзистенциална интелигентност

Способността и склонността да се формулират въпроси за живота, смъртта и други екзистенциални въпроси.

Правим STEM обучението забавно

Основната цел на Фондация „Дигиталните деца“ е да повишава общата дигитална култура на гражданското общество, като създава иновативни образователни инструменти и методология за ангажиращо преподаване на STEM науки, изграждайки „компетенциите на 21век“ у подрастващите.

КНИГИ

“Приключенията на Зед” са приказки с поука, които децата на правилата за безопасен интернет.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

НАРЪЧНИЦИ

Безплатни електронни книги с ценни съвети за аналогови родители и учители на дигитални деца.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

БЛОГ

  Актуална информация и статии на тема “дигиталните деца” и как да полезни като родители

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

i

БЛОГ

Тематични статии и новини

В блога на Фондация “Дигиталните деца” публикуваме новини за събития, в които сме участвали, актуални проучвания и актуалните ни проекти.

“Приключенията на Зед” с номинация за най-добра детска книга

“Приключенията на Зед” с номинация за най-добра детска книга

Книгата "Приключенията на Зед. В гората Интернет" получи първата си номинация за "Най-добра детска книга". Първата книжка от поредицата "Приключенията на Зед" беше номинирана за Награда "Бисерче вълшебно", където деца на възраст от 5 до 16 години гласуват за своите...

IBM организира онлайн уъркшоп, посветен на безопасността в интернет за момичета

IBM организира онлайн уъркшоп, посветен на безопасността в интернет за момичета

IBM България организира онлайн уъркшоп по киберсигурност за момичета -  #IBMCyberDay4Girls на 30 март 2021. Събитието е напълно безплатно, а регистрациите могат да бъдат направени тук  https://lnkd.in/dbF8mG2. Подходящо за момичетата на 12-16 години. Попитахме няколко...