fbpx

дигиталната грамотност чрез работа в клас

#ДигиталноГрамотни

Национална кампания за дигитално – медийна грамотност, вдъхновена от книгата „Приключенията на Зед. В гората Интернет“, наградена за „Най-добра детска книга“, в категория 8-10 годишни – Национална Награда „Бисерче Вълшебно“ – 2021.

Пакетът от работни материали е напълно БЕЗПЛАТЕН и съдържа идеи за четене и игри по книгата +презентация за работа в клас + работен лист за работилницата за пароли.

Подходящи са за работа в клас и удома – изисква предварително запознаване със съдържание на „Приключенията на Зед“.

Четене & Прилагане на практика

Нека детето се запознае със съдържанието на книгата

Обсъдете заедно поуките

Закачете на видно място плаката с 10-те правила

Направете упражненията от #ДигиталноГрамотни

Национална кампания #ДигиталноГрамотни 

 

Функционалната грамотност на индивидите влияе върху развитието на обществото.“

Статистиките сочат, че Българя е в дъното на класациите по дигитално-медийна грамотност на подрастващите, а дигиталните умения според Европейската комисия са основополагащи за тяхното бъдеще.

Същевременно сърфирането в Интернет крие рискове за децата и именно на нас, възрастните, се пада важната задаа да ги подготвим по най-добрия начин. 

Ние, от „Дигиталните деца“ създадохме първата по рода си книга – приказка, чрез която можем да запознаем най-малките с предизвикателствата и  опасностите, кото дебнат в мрежата и с основните правила, които ще им помогнат да ги преодолеят.

Книгата „Приключенията на Зед. В гората Интернет“ се разпространява във вариант с меки и твърди корици и може да бъде закупена от ТУК или в някои от най-добрите книжарници в страната.

Книгата е задължителна за ефективното провеждане на работилница по дигитална грамотност, материали за която ще откриете малко по-долу.

Прочетете книгата заедно с  вашето дете или ученици. В работните материали за работилницата ще откриете теми, които ви насъраваме да дискутирате заедно. 

Нека бъдем #ДигиталноГрамотни – днес повече от всякога това е жизнено необходимо за бъдещето на децата ни.

DigitalKidZ®️ & Читателските Клубове

дарителска кампания

В рамките на националната кампания #ДигиталноГрамотни, организирана по повод Международния ден за безопасен Интернет (2021г), 100 училищни библиотеки или читателски клубове от мрежата „Бисерче вълшебно“ получиха като дарение от Фондация „Дигиталните деца“ 2 екземпляра от книгата „Приключенията на Зед. В гората Интернет“.


С нейна помощ училищните библиотекари и начални учители поставиха началото на дигиталната грамотност сред децата от началния етап на обучение по интересен, вълнуващ и ясен начин.

партньори в страната - читателски клубове, библиотеки, училища, книжарници и корпоративни партньори

деца участваха в инициативата #ДигиталноГрамотни

Защо е важно? 

 

 

Времето, което децата прекарват пред екраните си, особено след наложената социална изолация и онлайн обучение, е застрашително високо. Наша отговорност, на възрастните е, те да познават рисковете, да се възползват от алтернативите и да потърсят помощ, при нужда. 

Ивелина Атанасова - Генчев

Председател на , Фондация "Дигиталните деца"

Функционалната грамотност на индивидите влияе пряко върху развитието на обществото. Важна част от нея е медийната грамотност, а в основата на всичко е четенето.

Вал Стоева

Председател на съвета , фондация "Детски книги"

Още безплатни ресурси по дигитална грамотност!

Освен образователните книги, активни игри и обучения, DigitalKidZ®️ предлага и богата серия от безплатни образователни ресурси, посветени на дигиталната грамотност и онлайн безопасност на децата – подходящи за учители и родители.

+359 883 329 992

hello@digitalkidz.eu