fbpx

книга с мисия

Приключенията на Зед. В гората Интернет

„Приключенията на Зед. В гората Интернет“ е детска илюстрирана книга, подходяща за деца на възраст 6-8 години, която разказва за преживяванията на приказния герой Зед и неговите приятели – лисицата Флаш, маймунката Блу, кучето Байт и совата Мис Пиксел в гората Интернет. И кои са десетте урока, които научават от срещата си с Големия Лош вълк.

Награда за „Най-добра детска книга“, в категория 8-10 годишни, Национална Награда „Бисерче Вълшебно“ – 2021.

 

Психолозите за мисията на „Зед“

 

„Децата днес не знаят къде и как да поставят границите.“

Мисия

Защо да купите тази книга?

Разказването на истории е най – добрия подход за развиването на социалните умения и емоционалната интелигентност на децата. 

Учителите споделят, че дори ученици, които имат ниска мотивация за учене са много по-склонни да слушат, четат и участват активно в учебния процес, ако заданията им са поставени в контекста на история. Ето защо избрахме Зед да им демонстрира какви биха били последствията от денонощното висене в мрежата и липсата на правила.

Цел

Как ще ви помогне?

Уморихте ли се вече да се карате, забранявате и наказвате за злоупотреба с дигиталните устройство и времето пред екран?

Спрете! „Приключенията на Зед“ идва на помощ. Слушайки и четейки истории, децата развиват своето въображението. Историите оказват позитивно влияние върху умението за прилагане на теоретичните познания в реални ситуации, както и за разбирането същността на проблема.

Да надникнем вътре

 

„Приключенията на Зед. В гората Интернет“ е първата детска илюстрирана книга на Фондация „Дигиталите деца“ в подкрепа на дигиталната грамотност и онлайн сигурност. Подходяща за деца на възраст 6-8 години. Вдъхновена от COVID пандемията и онлайн обучението, което увеличи времето на децата пред екран, както за да учат онлайн, така и за да се забавляват и да поддържат социалните си контакти. 

Дигиталният свят се движи бързо и се променя непрекъснато, като за днешните деца той не е просто пространство, а място, където те влизат и общуват. Той е и незаменим източник на знания, възможности и забавление.

Също е вярно, обаче, че дигиталният свят крие и рискове, за които децата се нуждаят от подкрепа и насока от по-големите. От жизнена важност за тях е да се научат да бъдат добри дигитални граждани, за да предпазят от риск както себе си, така и околните. 

 

Историята с „Приключенията на Зед“ се издава от DigitalKidZ Books. Историята е написана от Зорница Христова – съдружник и управител на изд.Точица и отличена с редица награди за най-добра детска книга. Илюстратор я Яна Попова, която живее в Лондон и също мога да се похвали с богато портфолио от детски книги, които са носители на международни награди.

Четене & Прилагане на практика

Нека детето се запознае с книгата

Обсъдете заедно поуките

Закачете на видно място плаката с 10-те правила

Направете упражненията от #ДигиталноГрамотни

„Дигиталните умения са все по-важни за съвременните деца.“

„Приключенията на Зед: В гората Интернет“ чудесно съчетава забавните приключения на шестгодишния Зед с изключително важни знания за безопасно поведение в Интернет.

Дигиталните умения стават все по-важни за съвременните деца, които все по-рано започват да играят, комуникират и учат онлайн. Затова приключенията и уроците за безопасност в онлайн пространството, през които Зед преминава са толкова ценни и полезни“, споделя Гергана Раковска – Председател на Фондация „За Бизнеса и Образованието“ в своята анотация към книгата.

Като родител, който все още не дава достъп на 6-годишното си дете до мрежата, книгата даде начален тласък на разговорите у дома за безопасността, за следването на правила онлайн, а и размишления за сериозната отговорност, която родителите носят за присъствието на децата им в мрежата. Покрай дистанционното обучение, подобни разговори са повече от необходими и “Приключенията на Зед” подпомага интересното и безопасно изследване на темата.

Част от ревюто в "Детски книги"

„Приключенията на Зед. В гората Интернет” е много любопитно начинание, в час с нуждите на днешните деца и родители, при това чудесно реализирано. Запознаваме се с харизматичното главно геройче („Аз съм Зед и съм на шест, за мен е чест.”) и сме готови веднага да го последваме в неговото първо приключение на едно „ИНТЕРесно, но твърде рисковано” място. Интернет е представен под формата на гора, едновременно примамлива и пълна с кътчета за изследване, но и криеща мрак и потенциална опасност …

Част от ревюто на "Книжни криле"

Зед е на шест години. Обожава палачинки с малиново сладко, обича и да мързелува и да приключенства, без да излиза от детската стая.

Една неделна сутрин Зед се отправя към Страната на въображението. Без книжки и филмчета, – мушва се през прозореца на компютъра. Докато щрака с мишката, той се озовава пред бариера с надпис “ИНТЕРесно, Но Твърде рисковано”.

Да, в гората на Интернет може да е много забавно, но и опасно. 

Част от Анотацията на БНР

Читателски клубове

Да бъдат част от мрежата и да прекарват свободното си време в онлайн игри (в мрежа) помага на децата да се почувстват приети, но в същото време е причина за много нови предизвикателства като депресия, раздразнителност и дори агресия. 

Колкото повече време прекарват онлайн в неконтролирани занимания, толкова по-голям е риска от психотични състояния и загубване на връзка с реалността”,  коментират психолозите. А статистиките сочат, че близо 50% от тийнейджърите се чувстват зависими от своите мобилни устройства.

Притеснени от тези цифри, дарихме над 200бр книги „Приключенията на Зед“ на читателските Клубове в страната, които организират работилници по онлайн безопасност и хигиена със своите читатели по методиката и работните материали на инициативата #ДигиталноГрамотни.

Специални условия и отстъпки!

За училища, читателски клубове и корпоративни дарения, предлагаме преференциални условия. 

При поръчка на книга с твърда корица,  получавате ПОДАРЪК – плакат в размер А5 с десетте правила за безопасен интернет. Важи до изчерпване на количествата.


*Със своята покупка вие подкрепяте дейността на Фондация „Дигиталните деца“ и се съгласявате с Условията за обработка на личните данни

+359 883 329 992

hello@digitalkidz.eu