fbpx

Интернет е неразделна част от живота на съвременния човек.

Дава ни възможност да се свързваме с хора, независимо от тяхното местоположение и да обменяме всякакъв вид информация. Позволява ни да научаваме новини от света бързо и лесно, където и да се намираме.

Използването на образователни ресурси в интернет позволява на ученика да намира допълнителни източници на информация при самоподготовка. Ученето се разпростира отвъд учебника и учебните помагала в клас, което е предпоставка за получаване на по-високо качество и трайност на знанията. Днес учениците имат възможността да изтеглят материали по различни предмети и теми без ограничения, което стимулира техния интерес и любознателност.

За децата интернет комуникациите могат да бъдат средство за консолидиране на класа или различни групи в него. Онлайн ресурси като Skype, Google, Facebook, Viber дават възможност на учениците да поддържат връзка помежду си от разстояние. Не се налага да бъдат непременно на едно място за работа по конкретен проект. Това прави взаимоотношенията между връстници изключително интензивни и ефективни. Те могат да общуват лесно с помощта на различни приложения, които също така позволяват „видео чат“.

Преподавателите и родителите им могат лесно да бъдат в крак с последните новини, свързани с обучението на всяко дете. Ако преди комуникацията помежду им се е ограничавала до разговори на живо и родителски срещи, днес всички заинтересовани страни могат да взаимодействат бързо и удобно чрез интернет. Комуникацията помежду им се случва често чрез и-мейли, социални мрежи и различни приложения. Могат лесно да се проверят оценки онлайн с помощта на електронен дневник.

Онлайн пространството предоставя огромно разнообразие от полезна информация и множество възможности за обогатяване на знанията и забавление. Въпреки това интернет крие и определени рискове при комуникацията между деца, затова е важно родителите и учителите им да ги подготвят за безопасно сърфиране в мрежата. Прочетете повече за дигиталните следи и предпазливото използване на интернет.

Революцията в технологиите продължава да оказва влияние върху динамиката на ежедневното общуване, но и върху начина, по който изучаваме света. Необходимо е учители и родители да се вслушват в тези промени – за бъдещето на децата и тяхното образование.