Мая Бочева е художник, илюстратор на детски книги и участник в детските работилници на DigitalKidZ #4: Наука. Образование. Технологии с „Кой светна луната„. Избрахме да ви разкажем повече за нея и красивият свят, в който потапя децата с едно интервю.

DK: Пораства ли някога илюстраторът на детски книжки или именно детското в теб поддържа въображението ти?

Детето остава във всички нас. Въпросът е как гледаме на него – дали го чуваме? Въображението е там, където няма граници, а граници си поставят „възрастните хора“, вярвайки в ограничения (поставени в рамки). Така че, аз съм порастнала до голяма степен, но все още чувам детето в мен. За да правиш нещо за деца, начинът не е да се опитваш да разбереш какво мислят децата, а да си припомниш ти какво си харесвал, като дете.

DK: Разкажи ми за емоцията, когато застанеш пред белия лист и започнеш да твориш?

Белият лист е нещо, което винаги ми идва да запълня 🙂 Особено, когато имам нова идея или вдъхновение. Но често съм толкова натоварена, че ми се налага да рисувам неща и по… принуда. Като при артистите – може да не си никак в кондиция, но хванеш ли молива – оставяш всичко друго и просто… рисуваш.

DK: Рисуваш ли с дъщеря си днес или я оставяш да твори сама?

Рисуваме и заедно, но най-често тя сама се разхожда и в къщи и на вън винаги с по един скицник и фулмастри и тънкописци, и постоянно си рисува, пише и пресмята нещо.

DK: Каква искаше да станеш, когато беше малка?

Илюстратор, което бързо премина в мечта да стана аниматор. Която разбира се чинно изпълних. Всъщност сега се занимавам и с двете неща – и с илюстрация и с анимация. Обединих ги в правенето на интерактивни книги-игри.

DK: Какво искаш да й кажеш преди ТЯ да стане голяма?

Много неща, но най-вече, че я обичам. Децата имат нужда най-много от това. Освен това те не слушат много какво им казваме, а гледат – какво им показваме, с начина си на поведение както с околните, така и с начина по който се отнасяме към себе си и към тях.
Но, бих й казала, да не бърза да става „Голяма“ и винаги да обръща внимание и на детското гласче в себе си.

DK: Кое е най-голямото предизвикателство, пред което те изправя твоето „дигитално дете“?

Нямам, за сега нямам сериозни предизвикателства от към „дигиталната“ им страна. Дъщеря ми е на 6 годинки. С баща й сме постоянно на компютъра – това работиме, а когато работим повечко, тя вижда, че стоим на компютрите и то много, но за сега не е изявила никакво желание да стои и тя. Обича много таблета си и често си играе на него, но по малко! Всъщност дори има дълги периоди в които не се сеща за него. За сметка на това има други – в които си играе повечко на него. Рядко ми се е случвало да трябва да й кажа, да остави вече таблета. С това искам да кажа, че тя има много интереси, както вече споменах – постоянно си рисува, обича да четем книжки, занимава се с уроци по пеене и винаги при първа възможност гледаме да сме в парка с колелото или някъде на чист въздух. Т.е. мобилните устройства и компютъра са само една част от ежедневието ни. Смятам, че те отдавна са част от живота ни и не трябва да се фиксираме върху тях, като върху нещо специално и особено, като нещо забранено. Примерно, мисля, че един таблет може да бъде чудесен заместител на тежките учебници и по този начин да олесним живота на децата ни и да направим ученето още по-забавно.

DK: И накрая – кажи ми „кой всъщност светна луната“?

Чудя се дали да издавам тайната 🙂 Освен това би било много хубаво, ако всяко дете само си измисли приказка за това „Кой светна луната?“, защото идеята на нашето приложение е именно в това – да дава воля на голямото детско въображение!

1