Проектът на Фондация „Дигиталните деца“ – DigitalKidZ: STEM Club бе отличен сред най-иновативните проекти, които подобряват благосъстоянието на населението в Европа.

Тази година в Берлин се проведе международния конкурс “The Innovation in Politics 2019”. По време на престижната гала церемония бяха връчени наградите за иновации в политиката за най-добри политически проекти от цяла Европа. Президентът на страната и кметът на Берлин лично приветстваха гостите.

Наградите за иновации в политиката почитат успешно реализирани политически инициативи – независимо от партийната принадлежност, политическо ниво или регион. Над 400 бяха номинираните в осем категории. Победителите бяха избрани от жури с над 1500 европейски граждани.

DigitalKidZ: STEM Клуб спечели отличие в категорията „Просперитет“.

DigitalKidZ STEM Клуб е иновативна образователна програма за извънкласни занимания. Включва часове по компютърно моделиране и допълнителни занимания по математика, наука и инженерство, които са базирани на игровия принцип. Съобразени изцяло с когнитивното и емоционално развитие на деца между 7 и 12 години, програмата стартира успешно през 2018г. в 15 училища на страната. Пилотното издание се проведе сред 1500 деца на възраст 8-16 години и 19 преподаватели в 7 големи български града. Програмата е разработена с подкрепата на Посолство Финландия в България и е съобразена изцяло с изискванията на Министерство на образованието и науката и предписанията в Наредбата за приобщаващото образование.

Обучението за работа по методологията на DigitalKidZ STEM Club е разделено в три модула и всички желаещи да се обучат по нея могат да подадат заявление през ИРОПК по Програмите за повишаване квалификацията на педагогическите специалисти. Повече информация за същността на обучението и модулите може да бъде получено тук.

Мисията на Фондацията е да създава и използва иновативни образователни методологии, като това подкрепя усъвършенстването на знанията и уменията на учениците, както и достъпа до по-широки и актуални инструменти при ученето.

За родители и деца на домашно обучение, Фондация „Дигиталните деца“ предлага възмоността за закупуване на бордова игра за развиване на емоционална и множествена интелигентност – DigitalKidZ: Imagination.

Чрез азкупуването на играта, вие подкрепяте дейността на Фондация „Дигиталните деца“ и усилията ни за дигиталната трансформация на образователната система в България, защото вярваме че всяко дете заслужава достъп до качествено и модерно образование. Това е не само нашата мисия, но и мечта, която ни води всеки ден.

„Това, което трябва да направим, е да променим образователната система, така че не децата ни да придобият определен обем от знания, а да се научат да учат през целия си живот“ – коментира председателят на DigitalKidZ Ивелина Атанасова-Генчев по време на гала церемонията. И допълни, „образованието днес е различно, учителят вече не е човекът, който ПРЕдава знание, учителят е медиатор, експетр, който подкрепя обмяната на знания. Деца трябва да придобият качествени умения, а не количествени знания, а ученето през целия живот е тенденция, с която трябва да свикнем.