fbpx

Когато Алберт Айнщайн бил запитан как да направим децата си интелигентни, отговорът му бил кратък и ясен:

 

„Ако искате децата ви да са интелигентни, четете им приказки. Ако искате децата ви да са още по-интелигентни, четете им още повече приказки.“

 

 

С това дълбокомислено изказване Айнщайн иска да фокусира вниманието ни върху неоспоримите ползи от четенето и развитото въображение. Важно е да покажем на децата си свят, в който четенето е забавление и придобиване на нови знания едновременно. Да четат и да им бъде четено ежедневно носи много ползи за малките:

* Повишава интелигентността
Хората, които започват да четат от ранна детска възраст, имат по-висок коефицент на интелигентност. Четенето е един от най-добрите начини за трениране на мозъка. То обогатява речника и подобрява  концентрацията. Учейки нови неща, децата предизвикват мозъка да създава нови невронни връзки.

* Насърчава когнитивните умения
Когнитивните умения са тези познавателни способности, които следва да стимулираме при децата с напредване на възрастта им. Когнитивните умения са по-тясно свързани с механизмите на това как учат, помнят и решават проблеми от различно естество. Четенето на книга до края учи децата да свързват нова информация с вече съществуващата в главата им.

* Стимулира емпатията
Емпатията е свързана със способността да се разбира чуждите емоции, намерения и реч. Децата, които могат да четат, възприемат по-лесно и бързо чуждата емоция, чрез съпреживяване. Степента на възможност за емпатия е строго индивидуална, като съществуват различни видове емпатия според начина, по който другият индивид е разбран – когнитивна, емоционална, интелектуална. Емпатията стои в основата на градивното социално общуване.

* Различните четива стимулират мозъка по различен начин
Четивото, както добре знаем, има силата да ни отведе в друг свят, далеч от настоящия. Емоционалното четене прави децата по-съпричастни. То им дава възможността да се гмурнат в дълбините на историята, да се интересуват от чуждите преживявания и да фантазират по свой начин.

Четенето не се отдава на всички деца. Учени от Carnegie Mellon са доказали, че децата да не възприемат четенето като интересна дейност, ако все пак четат всеки ден в продължение на 6 месеца, ще бъде забелязана промяна в развитието на мозъка.

От друга страна, проучване на инициативата „Европа чете“, доказва, че четене само по 15 минути на ден развива когнитивните способности при децата и повишава техните резултати в училище.

За щастие, днес любителите на печатния текст имат възможност да упражняват любимото си занимание бързо, удобно и гъвкаво чрез магията на електронните книги. Те могат да бъдат четени на таблети или електронни четци, които са обичайна част от живота на съврменния градски човек. Те са и чудесен начин за насърчане на четенето при деца. Тяхно предимство е, че за екраните си използват технологията e-Ink (електронно мастило), която е разработена с цел критично понижаване на възможността за вредно влияние върху зрението.

Броят на електронни книги, които може да запаметите на едно устройство за своето дете, са стотици. Така му давате възможност да носи винаги със себе си няколко четива, без да му тежат в раницата. Детето ще има възможност във всяка свободна минута да препрочете любимата си книга, да започне нова според настроението си или да продължи с тази, която не е успяло да довърши предния ден.

Ние от DigitalKidZ вярваме, че електронните книги са чудесна алтернатива на хартиените носители, затова ви предлагаме да се абонирате за нашите безплатни електронни книги и наръчници с ценни съвети за родители на „дигиталните деца“.

 

Приятно четене!