Росен Теодосиев

Председател на Управителния съвет на Сдружение "Форум Наука"

Росен Теодосиев

Председател на Управителния съвет на Сдружение "Форум Наука"
facebook-icon twitter-icon
0885435938
rosen@nauka.bg

Biography

Главен редактор на списание“Българска Наука“. Управител на „Българска Наука“ ООД. Председател на Управителния съвет на Сдружение „Форум Наука“

Списание „Българска Наука“ е създадено в края на 2005 г. от двамата братя Росен и Петър, които по това време са само на 16 години. В началото пишат сами статиите, но постепенно привличат учени от БАН и университетски преподаватели. Бързо печелят читатели със своята интересна, компетентна и на достъпен език научна информация. От тогава и досега списанието се разпространява безплатно в pdf формат. Освен огромната работа по списанието Росен и Петър поддържат сайта и научния форум, но вече и с помощта на доброволните усилия на десетки млади хора. Междувременно завършват културология в Софийския университет и посещават над 30 страни по света като всяко посещение е свързано с работата им по списанието. За тези 10 години те са направили над 20 проекта, между които е проекта „Прочети ми“, чрез който хора със зрителни увреждания могат да чуят на диск новините от науката с гласовете на най-разпознаваемите журналисти в България. Предстоят още интересни проекти – „бг наука за деца“ и вариант на списанието на английски език.
Сега Росен и Петър са на по 26 години и могат да се гордеят с резултата на 10-годишния си труд, защото няма по-благородна мисия от тази.
Защото както каза д-р Чавдар Черников, един от най-дългогодишните и активни сътрудници на списанието и форума: „Като протегнеш ръка нагоре, може да не стигнеш звездите, но поне няма да се окаляш“.

All session by Росен Теодосиев