Сещате ли се за онези моменти от нашето детство, когато с нетърпение очаквахме публикуването на някоя нова книга, за която сме се записали преди известно време, и се редяхме пред книжарниците, за да сме от първите, които ще си купят едно издание от и без това минималния тираж. След това се прибирахме вкъщи и започвахме да се любуваме на миризмата на нова книга, недокоснатите страници, току що напечатаните букви и чудноватото съдържание, което ни подготвяше за предстоящата магия на разказа..

Е, да, на нас ни звучи очарователно и носталгично, но на едно „дигитално дете“ може да му се стори дори нелогично. Времената са други, технологиите са нещо съвсем обикновено в ежедневието ни, желаните подаръци се промениха неколкократно, а добрите стари книжки не са толкова специални. Всеки родител вече е наясно, че най-предпочитаната играчка за „дигиталните деца“ е някое дигитално устройство със светещ екран и тъч скрийн, който да допринася с лекота за забавлението им и да не изисква прекалено много от тях.

Въпреки това има едни родители, които не се отказват лесно и до последно се борят да „подарят“ на децата си онези пленителни мигове на удивление, които само книгите могат да разкрият. Този материал е точно за тези родители, които все още са в търсене на правилната книга за своето дете, която освен, че ще ги забавлява, ще ги научи и на нещо полезно. Затова и ви предлагаме четири заглавия, които могат да се сторят интересни както на вашето дете, така и на вас.

„7 навика на високоефективни тинейджъри“, Шон Кови, Издателство „Кибеа“

166473_b

Ако и вие сте от тези родители, които преживяват периода на „Притийнеджърските години“ тази книга е чудесно ръководство за постигане на успех, веднъж на вас като непоклатими родители и втори път на вашето дете като малък възрастен, готов да се справи с новите предизвикателства в живота си. Увлекателно и забавно четиво, което води децата стъпка по стъпка към изграждането на по-високо самочувствие, верни приятелства, постигане на целите, разбирателство с околните и още много и все важни компетенции за един бъдеш тийнеджър. Книгата е изпъстрена с илюстрации, хитри идеи, чудесни цитати, и невероятни истории за истински тийнеджъри от цял свят.

„Пръстенът на нибелунга“ – трилогия, по либретото на Рихард Вагнер, адаптация Елена Павлова, Издателство „Кибеа“

Да, след като прочетохте заглавието е съвсем нормално да се сетите за операта на прословутия Вагнер, но адаптираната трилогия на Елена Павлова е нещо далеч по-интересно и увлекателно за всеки малък читател, докоснал се до вълшебната история на смелите герои. Класическите елементи в разказа са запазени, легендарните митове в историята се вплитат и преплитат, а делото на човека, създавал боговете по свой образ и подобие, и ги пращал да се борят със собствените му слабости и страхове, е изобразено от забележителните илюстрации на художника Петър Станимиров. Освен поучителния разказ и интригуващата история на трилогията, читателите ще се насладят на възможността да притежяват първата българска поредица с добавена реалност, която оживява, благодарение на напълно безплатното мобилно приложение на „Кибеа“.

„Граматика на фантазията“, Джани Родари, Издателство „Ciela“

196348_b

Най-любимият ни детски писател продължава да ни омагьосва, дарявайки ни възможността като родителите да предадем на своите деца умението да творят, използвайки въображението си. Един изключително полезен „наръчник“, затвърждаващ идеята, че с измислянето на истории и с фантастичните методи за това, помагаме на децата да проникнат в истинския живот през прозореца, а не през вратата. За мистерията на творческата мисъл и колко хубаво е да бъдеш главно действащо лице в собствената си измислена история, книга предназначена за големите, която превръща малките в художници на собствената си фантазия.

„ДЗЕН и Стив Джобс“, Кейлъб Мелби, Издателство „Кибеа“ 

Под формата на модерни комикс илюстрации и кратки диалози, книгата демонстрира визуално на младите читатели „изкуството да създаваш компютри“. Книгата обръща поглед към живота на Стив Джобс в средата на 80-те години на миналия век, когато напуска APPLE, за да създаде NEXT – трудeн за него период. Тогава технологичният гений се сприятелява с японски дзенбудистки свещеник и двамата, учейки се един от друг, се обединяват около идеята за иноваторство, изпълнено със страст към изкуството, естетика, религия и дизайн. Това леко, но поучително четиво, разглежда отношенията между два велики ума, чиито различни ценностни системи в крайна сметка ги отвеждат по различни, но успешни пътища.