„Всеки в тази страна трябва да се научи да програмира…защото програмирането ви учи как да мислите.“

 

Стив Джобс, основател и изпълнителен директор на Apple Inc.

 

 

kids-programming

Според последни статистики, децата започват да използват Интернет на 7-годишна възраст, а на възраст от 9 до 16 години, прекарват средно 88 минути онлайн на ден. Технологиите са част от ежедневието им, от игрите и образованието им. Технологиите са част от комуникацията им.

Програмирането е в основата на компютрите, видео игрите, мобилните приложения и много други. Всички те представляват набор от инструкции, поредица от кратки последователни команди, които зависят една от друга. Препоръчително е към програмирането за деца да се подходи като към процес, изискващ редовна практика и стартиране в ранна възраст.

Защо е важно обучението по програмиране да започне още в ранна детска възраст?

Изучаването в училище на основни предмети като история, биология и химия, физика, дава на децата ясна представа как работи светът около тях. По същия начин за тях е важно да разберат градивните елементи от дигиталния свят, който вече е неразделна част от живота им. Децата от поколение Z са родени в технологична среда, живеят заобиколени от технологии и трудно могат да си представят свят без смартфони и таблети. Ученето на програмиране в ранна възраст помага на децата да решават различни проблеми от ежедневието с лекота, стимулира емоционалното и когнитивното им развитие.

Някои важни ползи от програмирането за деца:

  • Стимулира креативността

Когато изучават нов език, децата го използват, за да изразяват себе си. Същото се отнася и за кода. Програмирането дава възможност на децата не само да използват медии и технологии, но и да ги създават. Вместо единствено да играят дадена видеоигра или да използват мобилно приложение, те могат да създадат своя собствена видеоигра или да разработят свой собствен уебсайт.

  • Насърчава логичното мислене

Процесът на мислене е като следване на стъпките от инструкции, които са кодирани в компютър. Също така е процес на решаване на проблемите по структуриран начин. Това позволява на детето да премине от конкретния проблем към специфичното му решение. Програмирането учи децата как да разбиват сложни идеи и да ги подреждат по начин, който компютрите могат да разберат.

  • Развива комуникативни умения

Комуникацията е основно умение, което трябва всички да притежаваме. Хората, които могат ясно да комуникират сложни идеи с прости думи, са  по-успешни в различни сфери на живота.

  • Учи на постоянство

Децата се учат да продължават да опитват, ако това, което създават, не работи. Те са привлечени да анализират това, което не работи, защо не работи, и да измислят как да го коригират, докато не заработи.

DigitalKidZ STEM Club е образователна програма, съобразена с нуждите и емоционалното развитие на деца между 7 и 12 години. Тя развива комуникационните умения и емоционалната интелигентност. Изгражда критическо мислене, социални и лидерски умения, гъвкавост и иновативност, дигитална и медийна грамотност – ключовите компетенции на 21век. Програмата поставя акцент на извънкласните занимания и използва съвременна образователна методология, която поставя детето в центъра. Методологията е разработена с консултантската подкрепа на финландски образователни експерти.