Коледните празници и почивните дни в края на годината са едни от най-прекрасните мигове, които можем да посветим на семейството и децата си. Завладени от магията на Дядо Коледа, ароматът на канела и шумът на коледни панделки и опаковъчна хартия, този празник някак успява да превърне всички нас в деца и да ни накара да се усмихваме по-често.

Ето защо, тази година ви призоваваме да изключите телевизора, да забравите за компютъра и да спрете да мислите за работата и проблемите си и да се върнете отново в детството си, когато изучавахте света, играейки и сътворявахте ръчно правени подаръци и „коледни чудеса“ за мама и тате.

Подарете спомени и преживявания на децата и създайте нещо заедно. Ето ви няколко лесни и забавни идеи.

*Заниманията не са препоръчителни за деца под 3г, поради работата с остри предмети и малки елементи, които могат да бъдат погълнати и са опасни за детското здраве.

Ароматен свещник с карамфил

Отрежете долната част на портокала, за да е устойчив. Издълбайте горната, колкото да се постави свещта. Украсете с карамфил според фантазията ви и свободното време. Гарантираме ви, че къщата че „замирише на Коледа“.

Елхички от шишарки

Необходими са ви няколко шишарки, един гирлянд с топчета, които да използвате за украса и кофичка от кисело мляко.

Залепяте манистата по шишарките с лепило, изрязвате кофичките, обръчате ги с дъното нагоре и прикрепяте шишарките. Декорирате кофичката с канап и панделка.

„Коледна“ ваза

Необходима ви е малка ваза – в ИКЕА в момента има предложения от лев – два – три или красив буркан, на който сте махнали етикетите.

Сложете вътре няколко цветни гирлянда. Съберете дребни шишарки и няколко клончета. Залепете шишарките за клончетата и ги сложете във вазите. Сигурна съм, че Дядо Коледа ще оцени високо „декорацията“ която сте подготвили, за да го посрещенете като важен гост на дома ви.

Рисунка за баба и дядо

Коледните празници са времето, когато се прибираме при семейството и родителите си. Често това е свързано с пътуване, събиране на багаж, чанти и куфари и „разхождане“ на голям арсенал от обувки, играчки, книги, а често и домашни любимци. Възможно е да забравите да вземете „забавления“ на децата или те да се окажат недостатъчни. За да си спестите „мрънкането“ и суетенето как да уплътните времето им – снабдете се с няколко листа цветна хартия, забъркайте рядка смес от брашно и вода и намерете борови иглички, шишарки и клончета. Ще бъдете изненадани от „интерпретациите“ на зима, които децата могат да сътворят.

Цветна елхичка за настроение

За съжаление и тази Коледа не се очертава да бъде снежна и красива, а сивотата навън влияе на настроението ни. Направете живота си цветен и сътворете елхичка от цветни конци. Трябва ви парче картон, малко цветни конци, няколко дървени топчета или кристали, които да нанижете на конците за играчки на елхата и доза търпение. Закрепете с течен силикон или лепило и се усмихнете. 🙂

Пожелаваме ви весели усмихнати и щастиви Коледени празници и се надяваме да бъдем заедно и догодина, когато програмата на конференциите за образование и родителство ще бъде допълнена от практични уъркшопи за деца и възрастни и летни лагери.