Колкото и странно да звучи, времето, прекарано онлайн има доста прилики с това офлайн. Една от общите им черти е  свързана със следите, които се оставят след посещението на място или уебсайт. За разлика от тези по плажа, дигиталните следи са по-трудни за заличаване и много по – лесно откриваеми.

Какво всъщност са дигиталните следи? Дигиталните следи са данните, които се създават при използването на интернет, а това включва посетените уебсайтове, изпратените имейли и цялата информация, която се изпраща до онлайн услугите. Отпечатъците, които се оставят не са свързани само с това, което някой може да публикува, а и това, което другите споделят за него. Всеки, който посещава дигиталното пространство оставя и своите следи в него, а в много случаи не трябва да са нещо тревожно, но е от голямо значение информираността за това какво може да бъде открито.

Проблемът, който може да се появи е, че в бъдеще сегашните деца, които публикуват почти всичко в социалните мрежи, ще бъдат изложени пред бъдещи работодатели, които е възможно да потърсят повече информация за кандидатите си онлайн. Добрата новина е, че има много начини, чрез които успешно да се следят дигиталните следи.

Ето и няколко съвета за предпазливо използване на дигиталното пространство, които могат да спестят неприятните ситуации.

  1. Бъдете наясно с настройките за поверителност. Всички социални мрежи имат опцията да ограничат хората, които могат да виждат публикациите. Нашият съвет е да ги ограничите само до приятели, за да се избегнат бъдещи неприятни ситуации със стари и забравени публикации.

 

  1. Не е нужно да споделяте всичко. Преди да се публикува нещо е хубаво да се зададе въпросът какво е предназначението на самата публикация и защо трябва да бъде споделена. А когато се споделя да бъде проверен правописът, защото никой не харесва неграмотните хора.

 

  1. Следете какви дигитални следи оставяте. Най–добрият начин да се изпълни това е с търсенето на име в Хубаво е да се отбележи, че резултати могат да бъдат манипулирани като например създаването на блог, който да се появява в по – горните резултати. Също така могат да се използват различни приложения и сайтове, които да проверяват за дигитални следи вместо вас, пример за това е Brandyourself.

 

От значение е децата да имат дигитална хигиена още с навлизането в интернет пространството, за да  могат да създадат навици, които да ги предпазват от бъдещи неприятности породени от неправилно използване на дигиталното пространство.

Важен е погледът върху цялата картина. Идеята е не само да се предотвратят лошите и засрамващи публикации, а и да се увеличат добрите. Дигиталните технологии са невероятен инструмент, който е неразделна част от ежедневието. В полза на всички е, децата да могат да го използват разумно и отговорно.