На 07 ноември в зала 3 на НДК се състоя третото поредно издание на конференцията, творчески работилници за деца и изложение Digital KidZ.

Фокус на третото издание бяха предизвикателствата, които създават технологиите при отглеждането и възпитанието на децата, в условията на един модерен, бързо развиващ се, пълен с технологични и дигитални предизвикателства, свят

Конференцията беше открита от Ивелина Атанасова, инициатор и организатор на Digital KidZ, която сподели поредица от „стряскащи статистики“ провокирали я да се замисли като майка и да организира Digital KidZ в подкрепа на родителите.

DigitalKidZ-III-NDK-(187)

 

“Дълбоко вярвам, че по принцип няма “добри” и “лоши” родители – това, на което ме научиха моите деца е, че всеки ден ставаш родител с всяко свое решение, с всяко действие, с всеки пример. Това е голямото изпитание и огромното вълшебство да си родител”, каза директорът на Двореца Мирослав Боршош. “Въпреки, че новите технологии се развиват с всяка секунда всеки ден, децата ни са дълбоко свързани с тях и приемам мисията на Digital KidZ именно в тази насока – да показва на родителите и на обществото колко е важно да знаем света на новите технологии и колко много той е част от света на децата ни, да го приемем и да започнем да го разбираме”, обобщи Боршош. Той благодари на организаторите и изказа своята радост от това, че именно Дворецът е домакин на подобна важна проява.

 

DigitalKidZ-III-NDK-(203)

“За втори път нашата компания участва и подкрепя Digital KidZ, а общото между нас е социално отговорното ни отношение към обществото и най-вече – към възпитанието и образованието на нашите деца”, каза маркетинг директора на Samsung Bulgaria Кристина Щерева.

Тя изнесе и лекция на тема: “Как да намерим баланса и правилния начин за използване на технологиите, така че да се възползваме максимално от техните възможности, както за възпитанието, така и за образованието на децата?

DigitalKidZ-III-NDK-(213)
“Всички сме родители, всички знаем, че децата няма как да не използват технологиите всеки ден. Децата знаят и се учат изключително бързо, ние трябва да сме отговорни да ги научим как и по какъв начин това да е безопасно за тях”, каза директорът “Корпоративни комуникации” във VIVACOM Веселка Вуткова, която представи две платформи, насочени специално за интерактивното обучение на децата – VIVA Cognita и VIVA History.

DigitalKidZ-III-NDK-(614)
През деня повече от 10 лектора развиха теми свързани с изкуството да бъдеш родител, обвързвайки го с предизвикателствата, които създават технологиите при възпитанието на децата. Милена Манова, Институт по позитивна психотерапия – автор на книгата „Хиперактивното дете“, представи стратегии за по-добро разбиране и общуване с децата; Радослав Банков, психолог, съосновател на „Интелектика“ засегна темата за цикличността и как психофизичните центрове управляват живота ни от ранна възраст; от своя страна Симеон Колев и Жюстин Томс разкриха какво е да бъдем родители на т.нар. “дигитално” дете; а Любомира Велчева, Фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България“, разказа приказни истории за доброволчеството сред младежите и как чрез него можем да открием своето призвание.

Към тях се присъединиха актрисата – Мая Бежанска, която представи Изкуството като инструмент за осъзнато общуване и възпитаване на ценности; Дмитрий Аврамов, който обясни “защо Minecraft е най-популярната игра сред децата, а Швеция я добави в образователната си програма” и Николай Михайлов, който представи вълнуващ документален филм за българското образование.

DigitalKidZ-III-NDK-(1179)

Традиционно на сцената на Digital KidZ се появи и дете – третокласникът от Англо-Американското училище в София Борис Белов, който сподели своето усещане за това как технологиите променят живота и образованието му.

DigitalKidZ III NDK (319)
Гостите на форума имаха възможността да се възползват и от съпътстващата форума целодневна програма с творчески работилници за деца на възраст 4-10 години, където квалифицирани експерти демонстрираха ефективната употреба на технологиите и поощряваха децата, посредством интерактивни забавления, да развиват своето любопитство, любов към книгите, изкуството, културата и социалната ангажираност.

DigitalKidZ-III-NDK-(789)

Предвид ранния старт на конференцията, на място бяхме предвидили здравословна закуска, приготвена с много любов от Kitsch’n egg и Йоана Тодорова, както и чаша ароматно кафе от Tchibo и вода Vittel, които ни помогна да започнем деня с още по-широка усмивка.

DigitalKidZ-III-NDK-(34)

 

 

 

 

DigitalKidZ-III-NDK-(55)

DigitalKidZ-III-NDK-(701)

В очакване на официалното откриване всички посетители имаха възможността да обиколят и любознателните кътчета, част от микрокосмоса Digital Kidz – литературният свят Colibri, където откриха най-новите заглавия, излязли на българския пазар; развлекателния остров на Loyal Travel, където семейната почивка е основно кредо и кътчето на Институт по Позитивна Психотерапия, които представиха своята книжка с „Терапевтични приказки за деца и родители” и тази на Милена Манова „Хиперактивното дете“.

12234957_994168193974890_5880427278933774396_n

И не на последно място имахме възможността да научим повече за образованието, развитието на социални компетентности и креативност при деца и младежи с увреждания от Национална Асоциация на работещите хора с увреждания.

Очаквайте идните дни повече информация за някои от темите, както ипрезентациите на лекторите.

DigitalKidZ-III-NDK-(920)

И да, нека не забравяме, че освен изключително богатата програма за възрастни, отново бяхме предвидили богат аи наситена програма за децата в творческите ни работилници. Всички те бяха любезно и старателно организирани от VIVACOM, Парти агенция KINETOFUNLEADERS PLAYSAMSUNG България, VIDEONAUTSHACKIDEMIA – рисувай с Ардиуно и DETSKIKNIGI.com.

DigitalKidZ-III-NDK-(957)

DigitalKidZ-III-NDK-(917)DigitalKidZ-III-NDK-(959)

Съботният ден мина неусетно, а ние вече сме в трескава подготовка на пролетното издание на Digital KidZ. Вярваме, че положителната енергия, вярата, надеждата и любовта към децата ни може да направи света, който им оставяме по-хубав и по-добър.

Следете новините около Digital KidZ и бъдещите издания, като харесата страницата ни във Facebook или се абонирате за имейл бюлетина ни.