DigitalKidZ: Блог

21
апр.

Дни на приобщаването 2016

Кампания “Дни на приобщаването” 2016 на Център за приобщаващо образование по Програмата “Едно училище за всички” стартира на 11 април и ще продължи до края на месец юни. Кампанията цели да ангажира учители, родители и деца, за да бъдат демонстрирани добри приобщаващи образователни практики.

От две години екипът на Център за приобщаващо образование, с подкрепата на Фондация „Америка за България“ работи с пет училища-партньори с цел изграждане на български модел на приобщаваща училищна среда, който може да се приложи във всяко училище в страната.

“Приобщаващото образование е качественото образование, което осигурява и гарантира подкрепяща училищна среда за всички деца, учители и родители, така че те да се чувстват добре дошли, ценени, подкрепени и успешни. Това е образованието, което не дели децата по никакъв признак, а се грижи за обучението, социализацията, перспективите за развитие на всички деца”, споделя Ива Бонева, изпълнителен директор на Център за приобщаващо образование.

Национални конкурси за есе, рисунка и приобщаващи практики, училищни игри и работилници ще ангажират деца, родители, учители и специалисти от цялата страна да творят по темите на приобщаването и да се замислят над значението на това децата да бъдат усмихнати, спокойни, уважаващи се, доволни от себе си, развиващи се, приятелски настроени едно към друго.

Патронният празник на 202 ОУ “Христо Ботев” на 2 юни ще бъде едно от събитията в училища, които ще дадат примери за приобщаващи практики и резултати от тяхното прилагане.
Другите четири са:

  • 171 ОУ “Стоил Попов”, Нови Искър (14 април);
  • ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, Ботевград (15 април);
  • 104 ОУ “Захари Стоянов”, София (4 май);
  • ОУ “Васил Левски”, Правец (1 юни).

На 23 юни 2016 г. в София ще се проведе заключително събитие, на което ще бъдат връчени наградите на победителите в конкурсите и ще се отбележи успешния край на учебната година.

Програма на събитията, информация за конкурсите и подробности за “Дни на приобщаването” 2016 са достъпни на priobshti.se.