DigitalKidZ: Блог

30
Ное.

Добрите практики: Френска образователна система

В последно време доста често ви споменаваме добрите практики в образованието, случващи се извън пределите на нашата Родина. Поради тази причина, решихме да пубикуваме поредица от няколко статии, разглеждащи всеки един пример за иновативна образователна система.

В първата статия от поредицата ще ви запознаем с настоящото състояние на френската образователна система.

В началото на 2015-та година френското образователно министерство взе решение за провеждане на три годишна реформа, която да модернизира училищата в цялата страна. Целта на състоялата се реформа бе да се създаде по-голяма равнопоставеност между учениците и да се даде възможност на всеки да успее, без значение от социалния статус.

Дейностите по имплементиране на дигиталната промяна започват на ниво проучвания и изследвания. От януари до март 2015-та бива проведена „Национална консултация за цифровите технологии в образованието“. В допитването участие взимат ученици, учители, образователни мениджъри, родители, сдружения и общински органи, които споделят своето мнение пред представители на министерството. Над 50 000 анкетни карти са попълнени, по време на над 150 срещи, обединяващи повече от 10 000 участници.

В следствие на консултациите, събраните подробности са представени на френския президент Франсоа Оланд. По негови нареждания 1 милиард Евро се заделят за следващите три години, за да се гарантира, че всички ученици в страната на възраст между 11 и 15 години, ще получат таблет или лаптоп, който ще им позволи да се възползват от иновативното образование.

Първата стъпка от плана за цифрово образование е над 500 училища да получат безплатен и качествен достъп до интернет, което ще позволи на над 70 000 ученици и 8 000 учители, да получат достъп до дигитални форми на преподаване и учене.

През март 2015-та година френският министър на образованието Наджат Валло-Белкасем обявява конкурс за проекти, чрез които да изпъкнат най-напредничавите училища и колежи. Целта на конкурса е да се обърне сериозно внимание на приемствеността училище-колеж. В надпреварата взимат участие 209 и колежа, 109 от които в приоритетни образователни области, както и 337 училища. Всички те представят богатото разнообразие от територии и институции в страната.

До края на образователната реформа (2018г.) всички ученици и учители трябва да бъдат снабдени с мобилни устройства и дигитални ресурси. Учителите задължително ще получат специално обучение по цифрови методи на преподаване. Общинските власти, пък ще получат държавна помощ, за да им се даде възможност да закупят устройства.

В края на учебната 2016/2017 година ще бъде направено измерване, с което да се гарантира, че всички ученици имат възможно най-добрите възможности.

Следете Facebook страницата на DigitalKidZ за повече информация по предстоящите статии от поредицата. Сега ви разкриваме, че следващият път ще ви разкажем малко повече за образованието във Финландия.

Напиши коментар