Връзката между учители и ученици е важна за постигане на по-висока ангажираност към учебния процес, а за да допринесат към тази връзка идват на помощ технологиите. Има образователни институции по света, които премахват учебниците и започват да инвестират в технологии, които да повишат както заинтересоваността към ученето, така и знанията на учениците.

Подкастът е дигитален аудио файл, обикновено в mp3 формат, който може да бъде свален на различни устройства. Някои подкастове са на принципа на телевизионно или радиопредаване като са разделени на епизоди и сезони. Този тип записи са забавни, образователни и в повечето случаи кратки като могат да се използват за представянето на новини, събития и всичко друго, което авторът предпочете. Подкастовете са особено удобни за използване от ученици и учители като по този начин може да се повиши ангажираността към учебния процес, а също така да се наблюдава напредък в знанията на децата. Ето и няколко от предимствата на използването на подкаста:

На разположение по всяко време.

Една от силните черти на подкаста е това, че привлича повече внимание от четенето или гледането на видео. Това се получава, защото при другите две децата трябва да се фокусират, а навсякъде около тях дебнат развлечения, които да отмъкнат съсредоточеността им. Подкастът, от друга страна, може да бъде слушан успоредно с извършването на други действия като пътуване, вършенето на задачи и дори по време на тренировка. Именно тяхната разпространеност и достъпност по всяко време ги прави удобно средство за учене.

Учениците могат да създават съдържание

Едно от най – ценните приложения на подкастовете е, че могат да бъдат създавани от учениците като съдържанието може да включва въпроси и отговори, дискусии, презентации и проекти. По този начин те ще имат възможност сами да поемат контрол върху този аспект на образованието си, което би засилило ангажираност към учебният процес. Освен това могат да се правят цели предавания, в които учениците да приемат ролята на учители и да обясняват материала на останалите деца по достъпен начин.

В полза на учителите

Една от най-простите употреби на подкаста в учебния процес е правенето на запис по време на час, като това би помогнало на учениците да преговарят определени теми, когато имат нужда, а децата, които схващат малко по – бавно ще имат възможността да възприемат материала със собственото си темпо. Освен това този тип подкаст би помогнал в случай на отсъствие, когато ученикът има желанието да усвои пропуснатото. По този начин създаването на един запис ще може да помага на децата във всякакви ситуации, а учителят ще има малко повече време за правенето на упражнения в часовете. В допълнение на това, с прослушването на часа, учителите ще могат да си дадат самооценка и ако има нужда да направят промени в начина си на предаване на материала.

Възможностите на подкаста са безброй особено в учебния процес, а за да се запише и разпространи аудио файла не е необходима много техника. Най – лесният начин е да направите всичко през вашия смартфон – изтегляте приложение, което да ви позволява да записвате подкастове като това допринася за по – високо качество на звука, правите запис и го качвате на платформа. Процесът не е много сложен и заслужава да бъде изпробван.