На повечето семейства им предстоят летни пътешествия, които ще започнат и приключат с определено време прекарано в превозно средство, което в повечето случаи е доста скучно за децата и те от своя страна си намират занимания, често неодобрени от техните родители. С цел избягване на скандали в колата или на публични места, добре е да се измислят алтернативни развлечения за малчуганите, които възрастните предварително да са подготвили.

Развлеченията по време на път имат много благоприятни ефекти както за децата, така и за техните родители – забавление, спокойствие и усещане за бързо минаване на времето.

Приготвили сме ви приложения, които може да инсталирате на таблетите и смартфоните и да се възползвате от тях по време на път. Освен че са занимателни, предлагат и малка доза нови знания.

  1. Страни по света върху картата. Знаете ли къде точно се намира всяка една държава в света? Проверете дали знанията от часовете по география на децата са достатъчни, за да могат да определят местоположението на различните страни. Приложението предлага 10 нива на трудност като предизвиква учениците да дават всичко от себе си, а дори и да научават нови страни.
  2. Math tricks. Това приложение предизвиква с математически задачи от всякакъв вид. Освен решаването на задачите предлага и възможност за научаване на трикове, които да се използват за по – лесното и бързо решаване на математическите проблеми.
  3. Какво съм аз – познатата HeadsUp, само че на български език. Пускате играта, избирате категория и първият играч си слага телефона на челото. Със задаване на въпроси и отговаряне трябва да се познае думата, която е изписана, а ако е прекалено трудна може да се прескочи. Има определено време и печели този, който е познал най – много думи, а ползите от играта започват от използването на креативност, до научаването на нови думи за по – малките.

На доста деца им става лошо по време на път и за това сме ви избрали и няколко занимателни игри, за които не са нужни екрани.

  1. Азбучна игра. Може да се играе с предмети, животни, растения (цветя, дървета, плодове и зеленчуци) и каквото друго решите. Първият играч започва с буквата А, а другите продължават да казват думи със следващите поредни букви от азбуката.
  2. Познай какво работя аз. Един от играчите си намисля професия, а останалите играчи започват да му задават въпроси, които да им помогнат да отгатнат какъв е той.
  3. Игра с марки на коли. Играта помага за съсредоточаването в пътя, което намаля вероятността за дискомфорт по време на пътуване. За да се играе е необходимо децата да знаят поне една марка на кола, а целта е да преброят възможно най – много коли от марката, която си изберат. Победителят е този, който е успял да види и изброи най- много коли.

Важно е, игрите и приложенията, които се предлагат на децата по време на път, да са не само занимателни, а и да успяват да допринасят за получаването и усвояването на нови знания.