От най-ранна детска възраст обучаваме децата си какви са потенциалните заплахи около тях. Дори и като много малки около малчуганите винаги има опасности, от които трябва да се защитят и по напълно естествен начин рисковете се увеличават докато растат. Да не говорят с непознати, да се оглеждат и на двете страни, когато пресичат, да не се подават на манипулации от страна на другите деца, както и с още много подобни заръки изпращаме всекидневно децата си, защото единственото нещо, което дълбоко ни засяга и интересува, е те да са защитени. Колкото и подобни да са ежедневните ни притеснения, в 21-ви век нещата стоят по малко по-различен начин..

С навлизане на дигиталните устройства и интернет в живота ни, реалностите ни се разделиха на две и колкото повече време минава, толкова повече виртуалната такава се превръща в неразделна част от нашето ежедневие и респективно от това на децата ни. Поради тази причина, като отговорни родители, ние трябва да сме наясно, че грижите за сигурността на малчуганите трябва да се насочат и имплементират в още една среда, а именно виртуалната. Така както се опитваме да предпазим идентичността им в обществото, по същия начин трябва да се грижим и за виртуалния им профил.

За съжаление проблемът с киберсигурността притежава силно изразен двойствен характер, който се разпространява както в реалния, така и във виртуалния свят. Имайки предвид това, ние от Фондация „Дигиталните деца“ се постарахме по време на шестото издание на националната образователна конференция DigitalKidZ®, борбата с проблемите на киберсигурността да достигнат до колкото се може повече хора, а благодарение на съвместния ни уъркшоп с Комисар Явор Колев да покажем на гостите на събитието какви са възможностите за справяне с казуси от този тип.

Комисар Явор Колев е началник на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП – МВР.  Почетен офицер е на службата за борба с киберпрестъпленията на Франция, награждаван е с най-високото отличие на МВР – „Почетен знак“ III и II степен, Почетно отличие на МВР за „Доблест и заслуга“ – трета и втора степен; През 2006 г. става полицай на годината, отличен е със златен медал „Правосъдие, свобода, сигурност“ за заслуги за присъединяването на България към ЕС. Има отличия за защита на авторските права, закрилата на децата, за борбата срещу организираната престъпност. Има и награди от всички ръководства, както и от ректора на Академията на МВР.

Комисар Явор Колев е първият носител на наградата на името на Джовани Фалконе, магистрат с изключителни заслуги в борбата с мафията. Връчена му е лично от председателката на Фондация „Фалконе“ – сестрата на магистрата. „Тя ми е най-скъпа и е признание и поощрение за работата на сектора за противодействие на престъпления срещу деца, срещу организираната престъпност, срещу посегателствата и срещу децата в интернет.“ споделя Колев.

Очаква ни изключително интересно и полезно събитиезащото останалите ни лектори и теми също не са за подценяване. Не забравяйте, че ако не сте успели да се регистрирате преди затварянето на регистрационната форма, имате възможност да гледате цялото събитие на живо, благодарение на осигурения livestreaming във Facebook страницата ни: https://www.facebook.com/DigitalKidZ.eu/