Все по-често ни се случва децата ни да играят и учат с дигитално устройство пред себе си. Разбира се, времената се менят и това се е превърна в актуална тенденция, която съвсем скоро ще се заеме формата на естествена част от ежедневието на „дигиталните“ малчуганите.

Стотици проучвания дневно подкрепят и опровергават тезата колко полезно е използването на дигитално устройство по време на обучителния процес при децата, но въпреки това малко са тези, които вместо да ни обясняват как да избегнем проблема, да обърнат фокуса ни върху това какви ползи ни носи той и кой е правилният начин да се възползваме от тях. Затова решихме в този материал да разкрием някои от подходите, които използваме в обучителната програма на DigitalKidZ Клуб, където дигиталните устройства са важна част от процеса. Ето ги и тях:

  • Компютрите трябва да допълват, а не да заменят образователните дейности като изобразително изкуство, четене, музика, учебни практики на открито, театрални пиеси и най-вече общуването с други деца.
  • Родителите трябва да ръководят употребата на дигитални устройства от децата. Трябва да им бъдете под ръка, за да им помагате, да отговаряте на въпроси и да взаимодействате с тях, докато те се учат да работят с дигиталните джаджи.
  • Отделете си време да наблюдавате детето си докато стои пред компютъра и да участвате в дейностите с него. Процесът на наблюдение може да разкрие много за начина, по който малчуганът мисли и решава проблеми.
  • Подтиквайте детето си да работи заедно с близките си, докато стои пред дигиталното устройство. Използването на устройства с други насърчава важни социални умения, като сътрудничеството и работа в екип и помага да се изгради способността му да говори и да слуша.
  • Научете повече за различните софтуери за малки деца и внимателно прегледайте този, който детето ви използва. Въпреки че има много висококачествени продукти, някои софтуери не са подходящи за малки деца, защото са трудни за използване, подчертават насилствени теми или отричат ученето.

Има още много тактики, които модерният родител трябва да научи, за да осигури нормалното порасване на детето си, но те са толкова многобройни и различни и не би било нормално да мислим, че можем да ги опишем в един материал или образователна програма, които рамкират определена дейност. Да си родител е безкраен обучителен процес, който с помощта на правилно използваните инструменти, може да се превърне в безкрайно забавно приключение, а както вече добре знаем – в днешно време дигиталните устройства заемат голям дял от разнообразието на тези инструменти. Затова и не ги забраняваме или отричаме,
а повишаваме както собствената си дигитална грамотност, така и тази на децата си.