След дългата почивка от уроци и учебници, учениците отново са в училище и преустановяват както знанията си, така и контактите си. Създават нови приятелства, разменят данни през социалните мрежи и точно тук идва моментът когато родителите трябва да се намесят, за да са сигурни, че децата им не са изложени на рискове в киберпространството. За да помогнете на вашето дете да запомни, че сигурността в Интернет трябва да бъде приоритет, ние сме ви подготвили седем простички съвета, които да следвате в комуникацията си с него.

  1. Погрижете се за осведомеността

Повишете знанията на детето си като го научите да разбира и борави с основните онлайн термини, които се използват във всички игри, видео клипове и социални мрежи, които са част от ежедневието му. Във времето, в което живеем е много важно децата да разбират значението на понятия като онлайн тормоз, антивирусна защита, вирус, онлайн сигурност и т.н.

  1. Погрижете се за защитата идентичността на вашето дете

Често припомняйте да не споделя лична информация в Интернет – името си, домашния адрес или телефонен номер, достъпа до имейла му, акаунтите в социалните мрежи и т.н. Редовно разговаряйте с детето си за онлайн рисковете, за комуникацията с непознати в мрежата, изпращането на снимки и видеа. Възползвайте се от многобройните игри, които имат за цел да покажат на децата как ефективно да пазят личната си информация и какви могат да бъдат последиците от открадната самоличност.

  1. Погрижете се за защитата на компютрите и дигиталните устройства в дома ви

Редовно актуализирайте софтуера за сигурност, който е изключително важен в защитата на семейството ви срещу измамници, хакери и други онлайн заплахи, които могат да компрометират вашата компютърна система, а оттам и финансовата сигурност на семейството ви и друга лична информация. Използването на софтуер за сигурност, който се актуализира автоматично поддържа технологиите в изрядност и намалява вероятността от сваляне на неподходящи програми, приложения и други софтуери.

  1. Бъдете сигурни, че детето ви знае как да използва уникални пароли

За онлайн безопасността му често му припомняйте да използва различни пароли за всеки онлайн акаунт, който създава, защото така засилва защитата на личната си информация от недоброжелатели. Наблюдавайте действията на детето в мрежата и се уверете, че то е добре запознато с метода за създаване на уникални пароли – трябва да включват елементи като символи, цифри, големи и малки букви, и никакви имена или думи, които другите могат лесно да предположат.

  1. Бъдете сигурни, че имате достъп до онлайн активността на вашето дете

Наблюдавайте онлайн активността му с превантивна цел. Разгледайте различните програми, софтуери и приложения за родителски контрол и преценете кои от предлаганите възможности могат да работят най-добре за вас и вашето семейство.

  1. Предпазете детето си от кибертормоз

С напредването на технологиите кибертормозът може да бъде практикуван по всяко време и навсякъде. Погрижете се да научите детето си добре да осмисля всичко, което публикува в мрежата и какви могат да бъдат последиците от това действие. Разговаряйте често по темата, за да сте сигурни, че детето ви не става жертва на този вид психически тормоз или, че не извършва такъв в онлайн пространството.

  1. Насърчавайте правилното взаимодействие на детето ви с Интернет

Използвайте онлайн игри, които да ви помогнат да научите детето си как да взима отговорни решения в онлайн комуникацията и да притежава основни познания по темата за дигиталното гражданство. Онлайн дейностите могат да бъдат разнообразни, може да включват изследване на методи за комуникация в чат стаи и имейли, например, както и още много други възможности.