В последно време доста често ви споменаваме добрите практики в образованието, случващи се извън пределите на нашата Родина. Поради тази причина, решихме да пубикуваме поредица от няколко статии, разглеждащи всеки един пример за иновативна образователна система.

В първата статия от поредицата ще ви запознаем с настоящото състояние на френската образователна система.

В началото на 2015-та година френското образователно министерство взе решение за провеждане на три годишна реформа, която да модернизира училищата в цялата страна. Целта на състоялата се реформа бе да се създаде по-голяма равнопоставеност между учениците и да се даде възможност на всеки да успее, без значение от социалния статус.

Дейностите по имплементиране на дигиталната промяна започват на ниво проучвания и изследвания. От януари до март 2015-та бива проведена „Национална консултация за цифровите технологии в образованието“. В допитването участие взимат ученици, учители, образователни мениджъри, родители, сдружения и общински органи, които споделят своето мнение пред представители на министерството. Над 50 000 анкетни карти са попълнени, по време на над 150 срещи, обединяващи повече от 10 000 участници.

В следствие на консултациите, събраните подробности са представени на френския президент Франсоа Оланд. По негови нареждания 1 милиард Евро се заделят за следващите три години, за да се гарантира, че всички ученици в страната на възраст между 11 и 15 години, ще получат таблет или лаптоп, който ще им позволи да се възползват от иновативното образование.

Първата стъпка от плана за цифрово образование е над 500 училища да получат безплатен и качествен достъп до интернет, което ще позволи на над 70 000 ученици и 8 000 учители, да получат достъп до дигитални форми на преподаване и учене.

През март 2015-та година френският министър на образованието Наджат Валло-Белкасем обявява конкурс за проекти, чрез които да изпъкнат най-напредничавите училища и колежи. Целта на конкурса е да се обърне сериозно внимание на приемствеността училище-колеж. В надпреварата взимат участие 209 и колежа, 109 от които в приоритетни образователни области, както и 337 училища. Всички те представят богатото разнообразие от територии и институции в страната.

До края на образователната реформа (2018г.) всички ученици и учители трябва да бъдат снабдени с мобилни устройства и дигитални ресурси. Учителите задължително ще получат специално обучение по цифрови методи на преподаване. Общинските власти, пък ще получат държавна помощ, за да им се даде възможност да закупят устройства.

В края на учебната 2016/2017 година ще бъде направено измерване, с което да се гарантира, че всички ученици имат възможно най-добрите възможности.

Следете Facebook страницата на DigitalKidZ за повече информация по предстоящите статии от поредицата. Сега ви разкриваме, че следващият път ще ви разкажем малко повече за образованието във Финландия.