Ден преди официалния старт на учебната година инициативата DigitalKidZ беше представена в предаването на BTV „Преди обед“ от председателя на Фондация „Дигиталните деца“ – Ивелина Атанасова и нейният 9-годишен син Мартин. Гости в студиото бяха още психоложката Надежда Милева и Деян Благоев – управител на софтуерна компания, разработваща мобилно приложение за родителски контрол. Те са част от лекторите на предстоящата конференция DigitalKidZ. Фокусът на дискусията беше поставен върху липсата на контрол от страна на родителите във виртуални свят, където децата прекарват голяма част от свободното си време.

По думите на председателя на Фондацията „Дигиталните деца“ Ивелина Атанасова – все повече родители изпитват затруднение да се справят ежедневно с контрола, който трябва да упражнят върху виртуалните занимания на децата си. Това става ясно и от статистиката на Националния център за безопасен интернет, според която 80% от времето си децата са в онлайн пространството по един или друг начин. Колкото и да се мъчим да избегнем проблема, повишаването на дигиталната грамотност на родители и деца се превръща в спешна нужда, която трябва да задоволим.

Още преди да са се научили да говорят децата използват смарт устройствата, за да се забавляват и да общуват с родителите си. Дискутирайки наболялата тема, водещите на предаването бяха заинтриугувани какъв трябва да бъде подходът към едно дете, за да го научим още от ранна детска възраст, да не злоупотребява с използването на дигиталните технологии. Всеки един от тримата специалисти беше категоричен, че рецепта за успех няма и, че с постоянство всичко се постига. Както госпожа Атанасова обобщи „Родителството е дългосрочен процес с дългосрочна стратегия“.

Разговорът  в студиото се задълбочи върху личния пример, който даваме на децата си. „Ние самите нямаме достатъчна култура, за да възпитаме децата си. Възпитанието не е това, което им казваме, а това, което виждат.“ – бяха думите на психолога Надежда Милева по отношение на двустранността на процеса по повишаване на дигиталната грамотност. Според нея достъпът на едно дете в мрежата не трябва да се забранява, а трябва ясно да се обсъди с него, за да е наясно то, къде са границите на неговите действия и защо точно съществуват те.

По отношение на приложенията за родителски контрол Деян Благоев обясни, че примери за такива има безброй много – безплатни и платени – и стига родителите да изявят желание този вид виртуални инструменти могат да им бъдат изключително полезни.

Темата за участието на правителството в процеса по създаване на дигитална грамотност у гражданите на страната ни, също беше дискутирана в студиото на „Преди обед“. За да се демонстрира добрият пример в западните страни, беше пуснато в ефира на предаването видео, обясняващо как стоят нещата в Германия. От него стана ясно, че тамошните управляващи са силно запознати с темата и правят всичко възможно, за да подобрят ситуацията в страната – законово се контролират компютрите на малолетните деца и редовно се организират национални дебати по темата.

За да разберете повече какви са тенденциите и предизвикатествата при отглеждането и образованието на „дигиталните деца“ в България, посетете петото издание на конференцията DigitalKidZ на 15-ти октомври в НДК. Запознайте се с последните новости в света на технологиите, свързани с развитието на дигиталната грамотност, когнитивните и социални умения, включващи учебни инструменти, заведения и програми за деца, родители и учители.