Въображението е уникален инструмент, с който всеки от нас разполага. Детското въображение, е ключов фактор, който моделиран правилно определя живота на детето. Приказките, пък са неразделна част от стремежа за обогатяване на креативността на малчуганите в ранна детска възраст.

Приказките са много повече от обикновени истории, които забавляват децата ни. Освен, че тези фантастични разкази са важни за насърчаване въображението и творчеството у децата, много от тях съдържат ценни уроци, които предлагат уникални възможности за обучение.

Чрез приказките децата научават за културните различия в света извън техния собствен и насърчават любопитството им към нови места. Във вълшебните истории доброто винаги възтържествува и докато това не може да е вярно в аспекта на реалния свят, урокът е прост и изключително важен – „Бъди герой, не злодей!“ .

Приказките развиват критичното мислене у децата ни. В тях се описват последствията от решенията на героите и се набляга на това, че от избора зависи какво ще се случи с тях. Прави се разграничение между добро и лошо, но се подчертава, че всеки може да сгреши и да бъде безразсъден. Приказките учат децата ни, че каквато и да е ситуацията, решение трябва да се вземе. Ако обмислят добре преди да поемат отговорност, всичко може да се нареди така както те пожелаят.

Може би още по-важното е, че тези истории се четат и разказват от самите родители, които детето обича и благодарение на тях, навлиза в безопасната зона на дома, където страховете и тревогите ще бъдат внимателно утешени отново и отново. Има нещо вълшебно в думите на родителите, които съумяват да успокоят детето, да подхранят въображението му и да накарат страховете му да изчезнат.

Независимо дали става дума за косвени морални уроци или подобряване на въображението на детето ви, четенето и разказването на приказки трябва да бъде насърчавано, защото ако съществува история, тя със сигурност трябва има своя разказвач.

За да разберете повече за образованието и възпитанието на съвременните деца, посетете предстоящото двудневно събитие на DigitalKidZ на 15-ти и 16-ти октомври 2016 в НДК-а. По време на петото издание на конференцията ще си поговорим за методологии за развиване на социални и комуникационни умения, ролята на игрите във възпитанието, антропологичните особености на „дигиталните деца“, креативността или интелигентността са по-важни за успеха.

Конферентната програма на събитието ще бъде съпътствана от паралелна програма на Творческите работилници на DigitalKidZ. Подходящи за деца 4-10 години.

Инициативата DigitalKidZ се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.