Всеки от нас е чувал, че децата научават най-бързо нещо ново когато играят. Вдъхновена от тази максима бразилската неправителствена организация Dorina Nowill Foundation, подкрепяща незрящи хора, създава образователен проект за слепи деца с цел научаване на брайловата азбука.

В проекта се използват наподобяващи лего кубпчета, върху които са изписани букви от брайловата азбука и от там се ражда името на продукта Braille Bricks. Тези играчки изглеждат като блокчета Лего, но всъщност са предназначени за изграждане на умения за четене, докато децата строят различни структури . Когато допуснат грешка при създаване на дума, за децата е лесно да се коригират, защото просто ще трябва да махнат сгрешеното кубче и да го заместят с правилно. Надеждата на създателите на играчките е слепите деца да се почувстват част от играта, да се забавляват и да придобият тези умения, които са им нужни.

braille-lego-bricks-1

До момента са произведени само 300 комплекта с кубчета, затова целта на организацията е проектът им да бъде забелязан от големи компании за играчки, именно такива като Лего, които ще успеят да допринесат в налагането на продукта на пазара и достъпа му до повече нуждаещи се деца. Ако искате и вие да се включите в разпространението на брайловите кубчета, най-лесното нещо, което може да направите, е да използвате хаштаг #BrailleBricksForAll в различни социални мрежи.

Надяваме се инициативата да се превърне в нещо постоянно, разрастващо се все повече, и да изпълни на максимум целта си, което означава всяко сляпо дете да получи достъп до брайловите кубчета.