Като организатори на инициативата DigitalKidZ винаги сме се вярвали, че мисията ни се простира отвъд традиционните годишни срещи в рамките на конференцията и творческите работилници за деца, отвъд 20-минутните лекции и отвъд изложбените щандове. DigitalKidZ е за света, който ни очаква и бъдещето, което ще живеят децата ни. Дигиталните деца. Децата, които не познават света преди технологиите. Децата, които вече не ядат филии с лютеница и не бягат боси по прашните улици на село, а стрелят по „ядосани пилета“ и прасета, легнали на пода в детската си стая.

DigitalKidZ е за нашите децата, които не познаваме, но са наша отговорност, защото ние сме техните родители и учители, хората, на които те винаги ще разчитат.

Учените казват, че децата днес са различни, защото мозъкът им функционира различно и обясняват това с невропластиката.

Невропластиката илюстрира как правейки и практикувайки едни и същи неща всеки ден, мозъкът ни не само изгражда и укрепва връзките между невроните, но дори разширява областите от мозъка, които използваме. Все повече мозъчни клетки се включват и нещата, които практикуваме и те се превръщат в неразделна част от нас. По същия начин, по който технологиите са станали неразделна част от живота на децата ни, които днес имат своя снимка във Facebook в мига, в който проплачат и споделим със света радостната вест, че имаме нов член на семейството.

Еволюция на обществото 

Индустриалната революция от втората половина на 18 и началото на 19 век ни донесе, машини и заводи, железници,електричество, въздушен транспорт и промени завинаги живота ни. Интернет революцията ни донесе изчислителна мощност, информационни мрежи, безпрецедентен достъп до информация и комуникация и промени завинаги живота ни.

Днес ние преживяваме следващата промяна: индустриалния интернет и „интернет на нещата“. „Интернет на нещата“ ще свързва не само компютри и други мобилни устройства в глобалната мрежа както днес, а и много индустриални обекти и предмети от ежедневието. Тя обединява интелигентни машини, напреднали анализи, творчеството на хората на работното място. Тя е съчетанието на съзнание и машини. Човечеството не е успяло да спре нито една от (р)Еволюциите до момента – няма да успее и с тази. И животът ни ще се промени завинаги. Отново.

Готови ли сме? Не! Категорично не!

Според последните доклади България и Румъния заемат последните две места в новото издание на индекса DESI 2016 за навлизане на цифровите технологии в икономиката и обществото. И без значение дали ни харесва или не, децата ни вече живеят в свят, където промишлените машини са оборудвани с все по-голям брой електронни сензори, които им позволяват да видят, чуят и почувстват много повече, генерирайки огромно количество данни.

Нека си представим за миг същият този свят, в който биваме „наблюдавани и анализирани“ от машините, „оборудвани“ с единствените познати ни дигитални умения – употребата на Skype и Facebook. Българските потребители на интернет са сред първенците в използването на услугите за видеоразговори (1-во място) и социалните мрежи (6-то място).

В световен мащаб анализът на събираните от машините данни става все по-изтънчен и дава все по-богата информация, която ще ни позволи да оперираме с машините по изцяло нов, много по-ефективен начин. И не само отделните машини, но флотилии от локомотиви, самолети, цели системи като електрически мрежи, болници. Светът вече е зависим от интернет и технологиите. Кой следва да научи децата ни да оперират ефективно с него и да загубват социалните си умения заради ежедневните игри в интернет? И кога?

Индустриалните данни вече растат експоненциално. До 2020 г. те ще възлиза на над 50 на сто на цялата цифрова информация.

Тази нова вълна на иновациите фундаментално промяна на начина, по който работим, живеем, съществуваме. Технологиите ще засегнат пазара на труда. Ще засегнат образованието. Ще засегнат обществото ни. И въпреки това – човечеството вече е устояло на автоматизацията на промишлеността, устояло е на толкова много революции и промени – можем да се справим и с тази нова вълна на иновации. Но и не и като ги отричаме. Не и като чакаме.

Технологиите ще създадат нови висококвалифицирани работни места – механични цифрови инженери ще разбират и ще работят с машините, и данните, мениджъри от нов тип ще управляват тяхната индустрия, а благодарение на силата на анализа бизнесите ще бъдат реорганизирани и претворени.

„Индустриалният интернет“ променя живота ни. Бъдещето вече е факт. И ако искаме да оцелеем, да не загубим работата си и децата ни да не мият чинии, въпреки образователните си степени. Време е да инвестираме в новите технологии – време, енергия, ресурси.

Никой не твърди, че адаптацията е лесна. Никой не твърди, че е бърза.

Нужно е да адаптираме организационните си и управленски практики. Трябва ни съвършено нов подход към сигурността, който да предпазва информацията и интелектуалната собственост. Образователната система трябва да се развие и промени, за да подготви учениците с подходящите умения – тя трябва да са гъвкави, адаптивни, да работят в екип, да умеят да решават проблеми, да работя по проекти и да са обучени да се ориентират в информационно наситена и бързо променяща се среща.

И вече никой няма оправдание да сподели, че не знае как и от къде да започне.Фондация „Дигиталните деца“ подпомага родителите и учителите на съвременните деца да развият тяхното критично мислене и грамотност в боравенето с цифровите технологии и медии. Инициативата DigitalKidZ има вече три издания и онлайн архив, който в момента се разпространява безплатно в мрежата, а на 19 март 2016 в зали 8 и 9 на НДК, София е четвъртата, конференция, посветена на образованието, науката и технологиите.  

Отворени сме за разговори и съвместни проекти с всички заинтересувани, които изповядват нашата мисия и цели – децата и тяхното добруване да бъдат в центъра на промяната. Инициативата се осъществява чрез самофинансиране, продажба на билети и с подкрепата на онлайн медия и маркетинг агенция Newtrend Agency.

Пишете ни на имейл info [at] digitalkidz.eu или се присъединете към общността ни от посланици, лидери и експерти  в областта на образованието, психологията, науката и технологиите, които споделят своите съвети и опит от сцената на DigitalKidZ.