„Дигиталните умения стават все по-важни за жизненото оцеляване и реализация“, коментира българския евродепутат Илхан Кючюк, пред журналисти на списанието, отразяващо случващото се в Европарламента – Parlaiment Magazine (бр. 425, 21 декември 2015). „Дигиталните умения сред подрастващите следва да имат същото значение, както придобитите умения по математика, граматика и чужди езици“.

„Технологиите са основен двигател на икономическия ръст и иновации и образователната система се нуждае повече от всякога от нови методологии на преподаване и по-гъвкави и адаптивни инструменти,“ се казва още в публикувания по темата материал в изданието.

Стремглавото развитие на дигиталния пазар означава, че в най-кратко време заетите на пазара на труда ще имат нужда от дигитални умения и компетенции, както и че обемът на хората, които следва да умеят да си служат с технологиите ще нараства всяка следваща година. По стряскащите прогнози вещаят как до няколко години над 30% от работните места ще бъдат закрити, поради оптимизацията и дигитализирането им.

Във връзка с това, Натасия Бохес – Рубиано, член на екипа на европейския комисар Мариане Тисен, ангажирана с пазара на труда, социалните въпроси, уменията за работа в екип и трудовата мобилност, коментира че „симбиозата между иновативен бизнес и висококвалифицирани служители ще бъде основният фактор за конкурентоспособността на Европа.“ Също така, тя е на мнение, че има изключително много неизползван потенциал по отношение „дигиталната трансформация“, който трябва да бъде осъществен чрез предоставяне по-лесен достъп на гражданите до образователни програми, които ще подобрят ИКТ грамотността им и техните лидерски умения.

Докато коментираните промени в образователната система станат факт, ние ви каним на Digital KidZ. Четвъртото поредно издание ще бъде на 12 март 2016г, отново в НДК. Можете да следите програмата и възможностите за присъствие, като се абонирате за имейл бюлетина ни – http://eepurl.com/9lC_L или във Facebook на https://business.facebook.com/events/526769510835536/.

Инвестицията в професионалната квалификация и умения на хората, участващи в пазара на труда и придобиването на адекватни ИКТ умения, увеличава шансовете за професионална реализация и развитие в кариерата. Така те могат да получат по-добри заплати, по-стабилни работни места и да работят по-добри компании.

Кои са най-търсените ИКТ умения?

  • Умение за работа с уеб-услуги, вкл. боравене със системи с отворен код като WordPress, например. Ако все не сте гледали лекцията на Марио Пешев за Wordpress от второто издание на инициативата Digital KidZ, направете го сега от ТУК;
  • Разработването на бизнес-приложения и работа с бази данни;
  • Специалисти в Windows администрацията
  •  Мрежови технологии;
  • Бизнес анализи;
  • Технологии за сигурност;
  • Умения за разбиране на бизнеса, системна интеграция на прилoжения, билинг системи;
  • Безжични технологии;
  • Проектен мениджмънт;
  • Сървърна виртуализация.

Все по-често ще става дума за т.нар. digital citizenship, където посредством технологиите се оказва позитивно влияние върху общността в социално или екологично отношение, или пък има конкретен ефект върху по-малка общност, като например училище, университет. Ще бъдат засягани теми като digital еntrepreneurship – предприемачество чрез ефективно използване на ИКТ, а професионалното развитие ще бъде невъзможно без базови и по-задълбочени умения в областта на технологиите, включително когато това засяга професии в сферата на комуникациите, журналисти, модни дизайнери, медицина и други.

Ако не сте се замисляли какъв ще бъде света след 10 години и в каква среда ще отглеждате и възпитавате децата си още преди да са станали тийнейджъри, предлагаме ви да разгледате материалът по темата, подготвен от колегите ни от Newtrend Mdia.

Ако статията съдържаше твърде много непознати думи и все още не сте се замисляли как технологиите ще повлияят живота ви или този на децата – очакваме ви на 12 март 2016.

Ще говорим за #наука #технологии #образование и как се променя ежедневието ни, защо технологиите трябва да се възпитават у дома и в училище и как да предпазите децата си от рисковете, които крие интернет мрежата.