Още във времето, когато мечтаехме за Digital KidZ, планирахме работилничка, посветена на четенето. Искаме да научим и да провокираме своите „дигитални деца“ да постигат баланс между „логичния свят на технологиите“ и „мечтателните преживявания“ на книгите.

Ние самите четем, обичаме да четем, обичаме аромата на книгите и вярваме, че децата ни също биха обикнали четенето, ако успеем да ги потопим във вълшебство. Така организирахме “Приказната лаборатория на Detskiknigi.com”  в рамките на конференцията и творчески работолници за деца Digital KidZ.

Предизвикателството беше децата да сътворят своя приказка, а след това да я програмират на Scratch. Кой каза, че технологиите и книгите не вървят ръка за ръка?

Вижте какво измислиха отбор “Наобратковците” с отговорник Лора Филипова и защо приказката им се казва Невероятният обрат.

Имало едно време една много чудна страна, в която всичко било наобратно. Например, рибите живеели във въздуха, децата били родители, а родителите ходели на училище. Покривите на къщите били подове, сладоледите били солени, а морето било шоколадово.

 

Един ден Наобратната страна била нападната от военните, които заповядали всичко да се прави по реда си. Хората от Наобратната страна решили да прогонят военните, затова повели страшна битка. Предводител на наобратните хора било най-малкото момиченце – генерал Емил.

 

Генерал Емил събрала супер екип (Пресиян, Валери, Вики и Мая), чиято задача била да открие тайното оръжие на военните. Супер екипът вървял, вървял и стигнал до една светла пещера, в която имало лазерни алигатори с реактивни кецове и птици-подводници.

 

Пресиян, Валери, Вики и Мая преодолели всички препятствия и капани и стигнали до тайното оръжие. То се оказало специална пушка, която вместо да те рани или убие, те карала да се смееш неудържимо и да изпитваш гъдел.

 

Супер екипът се завърнал в Наобратната страна и изпозастрелял всички военни с новото оръжие. Военните изпопадали като домино и се натъркаляли по земята от смях.

Автори: Мая Йорданова, 9г.; Валери Петров, 7г.; Пресиян Банков, 9г.; Виктор Киров, 9г.

Очаквайте и останалите приказки и си позволете да се потапяте поне за половин час на ден в света на децата си – гарантираме ви, че ще останете вдъхновени колко цветен, красив и невероятен може да бъде той.