Кристина Щерева е маркетинг директор на Samsung България. Създава първите Samsung Смарт класни стаи, лаборатории за иновации и разработва програми за подобряване дигиталните умения сред ученици и студенти. Ще бъде лектор за втори път на DIgital KidZ, но този път ще сподели повече за ролята на технологиите във възпитанието на децата ни и как те да бъдат възпитавани. Вижте какво сподели по темата, два дни преди събитието.

  • През месец май бяхте сред лекторите на второто издание на Digital KidZ и говорихте за технологиите и креативността. Темата Ви сега отново е свързана с технологиите, но този път акцентът е върху мястото им във възпитанието. Готови ли са родителите в България да възпитават децата си именно с помощта на технологиите?

Технологиите се развиват с изключително бързи темпове и вече заемат значително място в ежедневието на всеки. Телефонът отдавна не е просто средство за комуникация. Освен това, той е нашият асистент в работата, използваме го за навигатор, за пазаруване, за организиране на целия ден, да се информираме, да споделяме моменти с любими хора, за забавление, за поддържане на здравословен начин на живот. И всеки ден функции стават все повече и повече, така че за много от нас, животът без технологиите е немислим.

Много от децата, които израснаха с технологиите – тези, родени през 80-те и 90-те години, вече станаха родители и на свой ред възпитават деца, за които технологиите ще заемат още по-голяма част от живота. В тази среда, съвсем естествено, технологиите стават и един много съществен инструмент за възпитанието на децата ни. Според много хора дисплеят вече се превръща в новата детска площадка, но именно тук е ролята на родителя, учителя, и обществото – да намери баланса, правилния начин за използване на технологиите, така че да се възползваме максимално от техните възможности както за възпитанието, така и за образованието на децата.

  • Какви тенденции можете да откроите що се отнася до родителство и технологии?

 Вече, приемаме новите технологии за нещо нормално, но все още у нас се надига тревога, когато ги видим в ръцете на децата. Въпросът за технологиите и ролята им във възпитанието все още е много спорен. Мненията като цяло са много крайни – от отричане, до липсата на контрол и ограничения от страна на родителя.

За много млади родители, особено такива с повече от едно деца, които се опитват да балансират между многото ангажименти, свързани с работата, домакинството, децата, технологиите много често са решение, с помощта на което да „откраднеш“ малко спокойствие и лично време – дори не непременно за себе си, а за да наваксаш с домашните задължения например. Много по-лесно е да дадеш таблета на детето и да знаеш, че в следващия час то няма да има нужда от нищо друго. Все по-често се случва да заплашваме децата си с отнемането на любимата им дигитална играчка – „Една седмица без таблет!“ или „Ще ти взема смартфона и ще ти купя телефон с бутони!“.

За други родители използването на технологиите е нещо като табу – умишлено не се купува таблет или използването му се ограничава само до някакво определено време на ден. Пълната забрана, разбира се, не е добра идея и мисля, че това е ясно за всички. Всичко забранено е много по-привлекателно, а дори да успеете да изолирате детето от виртуалния свят, по-нататък в живота му липсата на познания за този друг свят ще му пречи. Въпросът е къде е правилният баланс и как можем да го постигнем. Важно е да сме подготвени и да сме заедно с децата си и в техните дигитални забавления, да разбираме този виртуален свят, за да можем да го контролираме и да го насочваме в правилната посока.

  • Какво бихте посъветвали родителите, които се опитват да „предпазят“ децата си от дигиталните устройства и технологии?

Със сигурност да не изпадат в крайности – като за всяко нещо, впрочем. Трябва непрекъснато да търсим и да се учим на нови подходи и нови умения да разбираме децата си, а не да се опитваме да ги ограничаваме, защото така само ги отдалечаваме още повече от нас. Бих ги посъветвала да прекарват повече време заедно с децата и с технологиите – да четат, да търсят заедно интересно съдържание, да гледат забавни неща, да намират интересни игри и приложения – възможностите са безкрайни. Идеята е да правят всичко това заедно с децата си и по този начин да им показват позитивната страна и възможности на технологиите. Много важни са правилата и тук родителят има ключова роля – както за определянето, така и за спазването на тези правила.

  • Защо за родителите е по-лесно да дадат смартфон / таблет на детето си, вместо да разговарят с него? Превръщат ли се технологиите в “третия родител”?  

Времето, което отделяме на децата си е нещо, което няма пряка връзка с технологиите. Тук става въпрос за вниманието към децата и мисля, че всички знаят колко важно е то, особено в ранната възраст на децата. Доказано е, че цели области от мозъка на детето не се изграждат, ако не му се обръща необходимото внимание – това са области, свързани с емпатията, с близостта, привързаността. Така че това е въпрос на избор, който всеки отговорен родител прави. Дали ще заместим вниманието към детето с таблета или с нещо друго, резултатът е общо взето един – ние се отдалечаваме от децата си.

  • Като технологична компания какво е отношението на Samsung към използването на технологиите за възпитанието на децата?

Samsung е социално отговорна компания и образованието е един от основните приоритети, които развиваме както глобално, така и конкретно в България. Едно от направленията, по което работим е дигитализацията на образованието и ефективното използване на технологиите в процеса на обучение. Интегрираните образователни решения, включващи Samsung технологии, софтуерни решения и висококачествено съдържание, подобряват учебния процес и увеличават процента на запаметяване на информацията до 70%. Samsung отвори смарт класни стаи за електронно образование в 3 града, лаборатории за иновации в 2 университета и организира безплатни професионални курсове за младежи, за да им развие качествени, професионални дигитални и практически умения, които да задоволят и най-високите изисквания на пазара на труда.

Само преди няколко седмици стартирахме още един проект, който е част от нашата дейност в подкрепа на българското образование. Това е онлайн платформата SmartClasroom.bg, която e предназначена за учители и ученици от цялата страна и подпомага създаването и споделянето на качествено дигитално съдържание, което да подпомага процеса на обучение. Новата платформа е продължение на нашия ангажимент да използваме своите иновативни технологии за подобряване на българското образование. С този проект, ние надграждаме досегашните си усилия за дигитализация на образователния процес, като създаваме нови възможности за пълноценно използване на вече създадената от нас инфраструктура в трите смарт класни стаи. Нашата цел е да осигурим достъп до качествено дигитално съдържание, което да обогати вече наличното учебното съдържание и да направи образователния процес по-интересен и интерактивен.

Както вече споделих, нашият ангажимент в посока подкрепа на образованието е дългосрочен и към него подхождаме с много отговорност и ентусиазъм. Предизвикателствата са много, но ние залагаме на това, в което сме най-добри, а имено иновациите и технологиите и съм уверена, че с помощта на нашите партньори по различните проекти, ще продължим да постигаме добри резултати в сферата на образованието.