Превръщането на НДК от място за търговия и политика в истински Дворец на културата, както и цялата дейност за подпомагане на културата и книгоиздаването у нас е основната мисия и цел на директора Мирослав Боршош и оглавявания от него екип. Самият той е двигател и инициатор на новата управленческа политика на най-големия културен и конгресен център на Югоизточна Европа, която включва създаването на Националния център за книгата (НЦК), подкрепящ издаването и превода на българска литература, както и нейното разпространение в чужбина. По негова идея отвори врати и първият денонощен литературен клуб “ПЕРОТО”.

​Н​аскоро беше открит и нов театър в страната – театър Азарян. Една бивша дискотека беше превърната в ново културно пространство за съвременен танци и пърформанс – ДНК, с което беше създаден дом на българското алт​ернативно изкуство.

miroslav_borshus
Част от новите стратегии на Двореца са и възпитаването на вкус на малките към стойностното изкуство и популяризирането на методи, чрез които по-лесно биха могли да възприемат богатството и значението на културата, като потребност през целия си живот. Затова НДК с радост е домакин на събитието “DigitalKidz: Възпитание и родителство отвъд технологиите”, което ще се проведе на 7 ноември в зала 3, и подкрепя диалога около технологиите при отглеждането и възпитанието на децата в условията на един модерен, бързо развиващ си е пълен с технологични и дигитални предизвикателства свят.

Неслучайно Мирослав Боршош беше удостоен с няколко приза за постиженията, които постигна за по-малко от година в Двореца. Първо получи званието “Рицар на книгата”, впоследствие управляваната от него институция НДК получи специалната награда на журито от Столична община за това, че превърна НДК отново в място за култура, създаде нови театрални пространства, подпомогна производството на български филми и „премина границата“ като стартира амбициозни съвместни проекти с културни институции в големите европейски столици. А само преди дни получи и специалната годишна ​награда “Будител на годината”.

Очакваме ви в събота, зала 3 на НДК. Digital KidZ се организира с подкрепата на VIVACOM, Samsung и Loyal Travel и с любезното PR сътрудничество на Interimage. Официален домакин на събитието: Национален дворец на културата, София.