Юлиана Банкова е от Варна. Тя е приказкотерапевт, основател на проекта „Интелектика“ и в рамките на третото издание на Digital KidZ ще сподели своя опит за това как да се научим да познаваме по -добре децата си и да говорим с тях на един език.

Приказкотерапията е изключително ефективен похват от терапевтичния инструментариум на психолозите – терапевтичният ефект идва от разказването на дадена приказка, от разсъжденията и размислите върху нея, от разиграването на ролеви игри или от съчиняването й наново. Днес си говорим за технологиите и нейните професионални съвети за тяхната употреба и възпитание у най-малките.

  • Защо, според теб, за родителите е по-лесно да дадат смартфон/таблет на детето си, вместо да разговарят с него? Превръщат ли се технологиите в третия родител?

Технологиите определено се превръщат в третия родител и това е смущаваща тенденция. Това означава, че децата ни престават да бъдат наши деца и стават деца на обществото. Обществото определя какво и как да мислят и определя поведението им, разбира се в чисто потребителска посока. Обикновено когато родителя предложи смартфон или таблет на детето си, то е защото иска да си осигури известно свободно време или да достави удоволствие на детето. Мисля че родителите искат да разговарят с децата си, но колкото и ярки и интересни личности да са те, сами по себе си, не могат да засенчат екраните. Това е все едно да сравняваме уличен музикант с Цирк дьо Солей.

  • По-трудно ли е за родителите днес да намерят общ език с децата си и защо? Възможно ли е това да се предотврати и как?

Разбира се, че е по-трудно – това не е просто пропаст между поколенията, а пропаст между две епохи. През тази пропаст само родителите могат да прехвърлят мост, изграждайки го с мъдрост и любов, и разбиране за развитието на обществото. Ако ние не успеем да предадем една малка част от мъдростта, знанията и уменията, които сме придобили и които сме наследили от нашите бащи и майки и предците ни преди тях, оставяме тежко бъдеще за децата ни.

  • Ако трябва да опишете дигиталните деца с три думи, кои ще бъдат те? А кои три думи описват родителите на дигиталните деца?

Бих ги описала с по една дума – децата – социални, а родителите – объркани.

  • Каква е личната Ви мисия с участието в третото издание на Digital KidZ?

Мисия е твърде силна дума… Бих се радвала, ако родителите в моята тема намерят още един инструмент и посока за подобряване на комуникацията с децата си.

  • Кого бихте поканили на Digital KidZ #3?

Интуитивни и търсещи хора, които имат какво да споделят.

Запазете в календара си датата 07 ноември 2015. Мястото е НДК.

Digital KidZ се организира с подкрепата на VIVACOM, Samsung и Loyal Travel и с любезното PR сътрудничество на Interimage. Официален домакин на събитието: Национален дворец на културата, София.