Ангел е един от онези учители, които ни карат да се замислим  колко дълбока и чиста е душата на българските учители и колко много мъдрост и любов се крие там.

Ангел е един от най-близките и верни приятели на Digital KidZ – той и неговия екип застанаха зад каузата още по време на първото издание, когато екипът му ръководи работилниците на Innovation & Consulting, свързани с изграждането на изчислителни и конструктивни умения у децата чрез използване на дигитални технологии

Ангел Ангелов е учител по информатика и информационни технологии в СОУ „Сава Доброплодни”, гр. Шумен. Организатор е на редица обучения за учители в предучилищен и училищен етап на образование. Ръководител на KODU България – образователна инициатива, подкрепяна от Microsoft – България, предоставяща помощ и образователни ресурси в сферата на визуалното програмиране. В началото на годината Ангел спечели отличието „Иновативен учител на Microsoft за 2015“, а сега е номиниран за престижната световна награда за „Най-добър учител“ – Global Teacher Prize.

Наградата е учредена от Фондация „Варки“, а наградният й фонд е 1 млн. долара, за да изрази признанието и да подчертае важността на учителската професия, и да насочи вниманието към стремежа за отличен преподавателски процес. Обикновено се преодстъпва за каузи и благотворителност. Ангел споделя, че ако той спечели тази година ще използва наградара за стипендии и финансиране на талантливи ученици.

Наградата ще бъде присъдена през март 2016г под патронажа на Негово Величество Шейх Мохамед Бин Ал Рашид Ал Мактум, Вице-президент на Обединени Арабски Емирства, министър-председател на Дубай.

На 07 ноември 2015 Ангел ще бъде лектор в рамките на третото, поредно издание на Digital KidZ. Темата този път е „Родителство отвъд технологиите“, а Ангел ще говори за това как интернет влияе на четенето, мисленето и паметта на децата ни. Срещнахме се, за да поговорим за любовта към професията и емоцията да бъдеш номиниран за „най-добър учител на годината“ – какво дава и какво взема професията, какво го мотивира и какво му носи удовлетворение в края на един ден.

– Какво е усещането да получиш номинация за Globar Teacher Prize?

На първо място чувствам признателност – трудът ми е оценен от колеги, успял съм да ги мотивирам, да ги „запаля“, а това, повярвайте, е трудно в нашите среди.

Номинацията и задължава – много повече очаквания ще има към работата ми сега, но аз съм готов да се впусна в предизвикателството.

– Какво пали и поддържа у теб любовта към професията?

Разбира се, че това са учениците – когато видиш доволството в очите им, след като са успели да се справят с поставените задачи, след като са разбрали трудната задача, след като си тръгват от урока удовлетворени и нахъсани да продължат заниманията си вкъщи. Освен това в моята сфера технологиите се развиват ежедневно и аз имам ново предизвикателство постоянно. Това е „горивото“ за мен.

– Какво те кара да се усмихнеш, когато влезеш в класната стая?

Вперените в мен любопитни детски очи – те чакат, питат, търсят, и аз трябва да удовлетворя тази взискателна публика. Предизвикателство е да ги провокираш да намират отговорите, да дават своите решения, които често са забавни и нетипични, но точно така стигаме до исканите резултати.

– Кой е най-големият ти личен успех и какво ти носи удовлетворение в края на деня?

Успехите ми не са един и два, защото всеки мой ученик, постигнал резултати в обучението, е своеобразен успех за мен. Все пак има моменти, когато наистина се гордея с това, което правя – в края на състезание, след конкурс, олимпиада и други, когато състезателите ми вдигнат купата или ми донесат грамотата си. Удовлетворен съм от деня, когато съм накарал поне едно дете да продължи заниманието си и у дома, защото това означава, че съм провокирал някого да мисли.

Вярваме, че всички „дигитални деца“ заслужават поне един учител в живота си като Ангел, който да ги провокира, обича, насърчава, учи, наставлява. Учител, който разширява мирогледа им и им позволява да мечтаят и да полетят. Приветстваме ви да се срещнете лично с Ангел и да се докоснете до духа, който той носи, до класата на българския учител.