„Не използвайте телефоните си, за да играете на тях, научете се да програмирате с тяхна помощ.“

Барак Обама, Президент на САЩ (2009 -2017)

„Очаквам в следващите 15 години, и по-рано, програмирането и изучаването му в клас да бъде толкова важно, колкото са днес четенето и математиката.“

Марк Зукърбърг, Основател на Facebook

DigitalKidZ® STEAM Клуб

Наука, технологии, инжинерни дисциплини, изкуство и математика, известни още като STEAM стоят в основата на всички "професии на бъдещето"

DigitalKidZ® STEАM Клуб е образователна програма, разработена от екипа на Фондация „Дигиталните деца„. Развива емоционалната интелигентност, учи децата да програмират, изгражда необходимите им STEАM умения за 21 век – наука, технологии, инжинерство, изкуство и математика и обяснява сложни понятия от училище на разбираем език.

Цел на програмата е да повиши мотивацията за учене на децата, превръщайки процеса в игра. Да ги подкрепи да намерят нови приятели. Да им помогне да бъдат подготвени за съвремието, в което живеят.

Децата учат приложна наука и програмиране чрез проектно-базирано, откривателско учене. Процесът прилича на игра. Забавно, цветно и приятно, целта е децата да развият своето логическо мислене и да изследват взаимовръзката – човек – технологии.

Кога, къде и как?

Съботно – неделните занятия в DigitalKidZ® STEM Клуб започват на 07 октомври 2017г. (събота). Продължават до 25/26 ноември 2017 – два месеца, 8 занимания по 2 часа.

Адресът е: кв. Изток, бул. Цариградско шосе 10А, бл.5, ап.1 – до бившето кино Изток, блокът на сладкарница Неделя.

Работим в малки групи от 10 деца на възраст 7-12 години, за да обърнем персонално внимание на всеки и да го подкрепим в процеса на обучение. Групите се пълнят бързо, не отлагайте записването.

Първа група – събота:

 • 09:45 – 10:00    Събиране на групата
 • 10:00 – 11:30    Програмиране – теория и практика
 • 11:30 – 12:00     Обобщение и анализ, вкл. занимания, които развиват емоционална интелигентност, „меките“ умения, работа в екип. Утвърждаване.

Втора група – събота:

 • 14:45 – 15:00    Събиране на групата
 • 15:00 – 16:30    Програмиране – теория и практика
 • 16:30 – 17:00     Обобщение и анализ, вкл. занимания, които развиват емоционална интелигентност, „меките“ умения, работа в екип. Утвърждаване.

Групите в неделя се „отварят за записване“ след запълване на съботните групи с деца.

screen-shot-2017-06-19-at-15-31-40

 

 

Приходите от съботно-неделните образователни занимания за деца ще бъдат използвани в подкрепа развитие инициативите на Фондация „Дигиталните деца“ и проекта DigitalKidZ: Училище с „отворен код“За регистрация можете да ползвате формата по-долу. Валидни са единствено заплатените регистрации. При записване на второ дете получавате 20% отстъпка от втората такса.

Фондация Дигиталните деца – Societe Generale Експресбанk, IBAN:BG90TTBB94001527558646

Плащането на всички направени регистрации се осъществява по банков път или на място, до една седмица преди започване на заниманията на децата (с оглед ограничените места в групите).

За кого е подходяща програмата на DigitalKidZ® STEAM Клуб?

Заниманията в DigitalKidZ® STEAM Клуб са подходящи за всички деца на възраст от 7 до 12-годишини. Групите са смесени и в тях има, както напълно начинаещи така и напреднали деца. Целта е да насърчим комуникационните умения и взаимопомощтa, умението за работа в екип и емпатията при децата.

Всяко дете работи на индивидуално Lenovo устройство, според собствения си ритъм и бива фасилитирано от ментор, според индивидуалните си нужди и темпо на учене – на всеки три деца в групата има по един ментор, който работи с тях.

В рамките на учебните модули, децата се научават да програмират, повишават дигиталната си грамотност и се приучават на „дигитална хигиена“. Получават основни познания в областта на устройство на компютъра, хардуер, софтуер, мрежа, програмен код, среда за разработка, алгоритъм и цикъл. Програмират в изкуствено създадена среда, където упражняват условни и безусловни цикли, променливи, деклариране на функции.

Паралелно с това, работим за повишаване на емоционална и множествена интелигентност, което пряко рефлектира върху комуникационните умения на децата, умението за работа в екип, вътрешната мотивация за учене.

Обучението на DigitalKidZ® STEAM Клуб е разработено на база игровия модел, използвайки естествения инстинкт на децата за учене, изследвайки света около тях.

stem-club

Последвайте линка под логото, за да разгледате цялата програма на всеки от модулите. Предвижването на дете от модул в модул зависи изцяло от ритъма и личните умения и мотивация на детето. Средно за завършване на Модул 1 са необходими 8 занимания х 2 часа или един съботно-неделен курс. За завършване на Модул 2 са необходими Модул 1 + 16 занимания х 2 часа или два съботно – неделни курса. Модул 3 и 4 е за напреднали и се организира в малки групи от по 5 деца, завършването им изисква около 24 занимания х 2 часа индивидуална работа.

 

digitalkidz_robots

Модул 4: micro:bit за напреднали

 

 

 

 

 

 

Партньори по проекта:

lenovologo-pos-red

Всяко дете работи на индивидуален таблет и компютър, благодарение на Lenovo.

superhosting

Хостингът е предоставен от Superhosting и Ученици.бг

newtrend_marketing_agency

Маркетинг стратегия, бизнес развитие и комуникации.

 

 

 

 

 

DigitalKidZ® е регистрирана търговска марка и единствено Фондация Дигиталните деца” има изключително право на използване. Съгласно националното и европейското законодателство всяко неправомерно използване на марката без разрешение на маркопритежателя е нарушение на правата и подлежи на санкции.

Основни акценти

 • 65% от професиите на бъдещето към днешна дата не съществуват.
 • Креативността, даването на идеи и обработката на информация ще бъдат сред най-търсените професионални умения. 
 • STEM уменията ще бъдат задължителни- софтуерът вече не е само в компютъра, но и в телефона, таблета, часовника, телевизора, автомобила, магазина, заводския цех, прахосмукачката, печката, пералнята.
 • В ЕС ще са необходими близо 1 милион ИТ специалисти през следващото десетилетие.

Съботно- неделни извънкласни занимания по програмиране и приложна наука

Амбицията на авторската програма DigitalKidZ® STEАM Клуб , разработена от екипа на Фондация „Дигиталните деца, е да подготви съвременните деца за времето, в което живеят, разивайки необходимите им “умения и компетенции за 21 век”.

Ключовите “компетенции на 21век” са квалифицирани преди няколко години от Европейската комисия и макар все още да не са повлияли ефективно учебните програми, са задължителни за успеха на всяко общество във времето на дигитална революция. Те се разделят на три типа:

 • „Умения за учене“, състоящи се от – критично мислене, креативно мислене, сътрудничество и комуникация.
 • „Граматически умения“ в смисъла на – информационна грамотност, медийна грамостност и технологична грамотност.
 • „Житейски умения“, включващи – умение за гъвкавост, инициатива, социални умения, продуктивност и ръководство.

DigitalKidZ® STEAM Клуб е образователна програма, разработена от екипа на Фондация „Дигиталните деца”, която фукционира на територият на т.нар. DigitalKidZ Hub – креативен център за образователни технологии и неформално образование в кв. Изток.

В рамките на предлаганите извънкласни занимания в центъра, децата учат приложна наука и програмиране чрез проектно-базирано, откривателско учене. Процесът прилича на на игра. Забавно, цветно и приятно, целта е децата за развият своето логическо мислене и да изследват взаимовръзката – човек – технологии.

ОБРАЗОВАНИЕ.

Създаваме инструменти и учебни програми, които да образоват в областта на дигиталната грамотност и гражданската отговорност.

ВДЪХНОВЕНИЕ.

Предоставяме инструментите и информацията, от която се нуждаят учители и родители, за да възпитават децата като дигитално информирани граждани.

ОНЛАЙН СИГУРНОСТ.

Определяме точния баланс между безопасните и полезните дигитални практики за деца, семейства и важни социални права.

Умения, които децата придобиват

Работа в екип – Решаване на проблеми – Креативност – Дигитална грамотност – Емоционална интелигентност – Обноски – Умение да планират – Гражданско самосъзнание

Ако се интересувате от връзка с екипа,

Като родител

Свържете се с нас, за да попитате кога ще бъде сформирана следващата група за деца, като пишете на адрес hello [at] digitalkidz.eu.

Като спонсор

Ако сте ИТ компания или компания, която се интересува от бъдещето на децата ни и бихте желали да подкрепите мисията на Фондация „Дигиталните деца“ и разрастването на DigitalKidZ® STEAM Клуб, можете да ни подкрепите продуктово или финансово, като ни изпратите имейл и уговорим среща в удобно време.  

Като учител или директор на училище

Ако имате допълнителни въпроси, можете да ни изпратите имейл на hello [at] digitalkidz.eu, за да разкажем повече за програмата, екипа и учебните материали, с които работим.

Човек, който ни харесва

Колкото по-мащабна става инициативата DigitalKidZ®, толкова повече разширяваме екипа си. В момента търсим хора, които биха могли да ни допълнят със своите продажбени умения. Бихме се радвали още на контакт с педагози, дизайнери, сугестопеди, юристи, хора, които са добри в изграждането на образователни методологии и такива, които обичат програмирането с роботите, филантропи.